Foto: Publicitātes attēls

Ja vidusskolu nesanāk pabeigt kopā ar vienaudžiem, to mūsdienās ērti var izdarīt vēlāk – mācoties tālmācībā. Rīgas 1. Tālmācības vidusskolā var iegūt gan pamata, gan vidējo izglītību. Mācību procesu audzēknim iespējams organizēt pēc viņam atbilstoša ritma, lai būtu laiks it visam – darbam, ģimenei un tālākai karjeras attīstībai. Arī jaunā māmiņa Krista Upmane vidējo izglītību ieguva Rīgas 1. Tālmācības vidusskolā:

Pastāsti par sevi!

Kad gāju 12.klasē, es sāku strādāt par bārmeni. Darbs kļuva par manu prioritāti, tas aizņēma ļoti daudz mana laika un skolai vairs neatlika ne spēka, ne vēlēšanās. Uzzinot, ka esmu stāvoklī, nolēmu visu savu laiku veltīt grūtniecībai. Gāju uz jogu, kārtīgi atpūtos, lai bērns piedzimtu mierīgs. Kad mazajai palika gadiņš, nolēmu pabeigt 12.klasi, jo strādāt bārā vairs nevēlējos neatgriezties. Šobrīd esmu māmiņa uz pilnu slodzi, meitiņai ir divi gadi, un mūsu dienas režīms ir saplānots pa minūtēm. Meitiņas piedzimšana man deva motivāciju pabeigt vidusskolu. Septembrī es uzsākšu studijas Juridiskajā fakultātē, jo man tika piedāvāts jauns darbs ar nosacījumu, ka studēšu juristos.

Kā Tu atradi Rīgas 1. Tālmācības vidusskolu?

Es biju dzirdējusi par tālmācību. Internetā atradu uzņemšanas datumus. Sagaidīju savus vidusskolas dokumentus un aizbraucu uz skolu iestāties. Arī Rīgas 1. Tālmācības vidusskolā mācības sākas septembrī. Atceros, pirmā ieskaite bija politikā un tiesībās. Ieskaitei gatavojos acīm mirdzot, planšetē lasīju konspektus. Ieskaites izpildei ir atvēlētas trīs stundas. Tās laikā varēja ieskatīties konspektos, taču bija arī īpaši kontroljautājumi, kas ļāva pārbaudīt, vai tiešām esi mācījusies. Vienreiz meita pienāca pie datora, sāka to spaidīt un aizvēra ieskaiti krievu valodā, tāpēc dabūju 0 balles par ieskaiti. Bet pirmā ieskaite man bija nolikta uz 9 ballēm, tāpēc kopā man sanāca 4 balles, bet man tika dota otra iespēja nokārtot krievu valodu un uzlabot vērtējumu. Nākamajā mēnesī man vajadzēja nokārtot matemātiku. Valsts eksāmenus gan ir jākārto noteiktā datumā un klātienē, kopā ar klases biedriem, bet var izvēlēties arī papildus termiņus, tad pietiek laika vēl pamatīgāk sagatavoties eksāmeniem.

Kāda bija Tava mācību ikdiena?

Skolā katru mēnesi man vajadzēja izpildīt divus vai trīs priekšmetus. Šo uzdevumu veicu mēneša beigās. Parasti mācījos no diviem līdz trijiem pēcpusdienā, kad Kimberlija, mana meita, gulēja pusdienlaiku. Rīgas 1. Tālmācības vidusskolas konspekti ir uzrakstīti vieglā, saprotamā valodā. Skolas vadītāji mani iedrošināja uzdrīkstēties. Ja kaut ko nesapratu, aizsūtīju e-pastu, un man uzreiz atbildēja. Parastajā skolā trīs nedēļas tiek skaidrota viena tēma, un galu galā nekas netop skaidrāks. Ja skolas laikā būtu zinājusi par šādu iespēju, jau 10. klasē būtu to izmantojusi. Ieskaites pildīju mēneša pēdējās dienās, kad desmitos vakarā meitiņu biju nolikusi gulēt. Apsēdos pie datora un līdz trijiem naktī uzrakstīju visas ieskaites, pabaroju meitiņu un gāju pati gulēt. Mācību process man bija ļoti viegls un saprotams - atlika tik visu izdarīt līdz galam. Šobrīd mans brālis arī mācās Rīgas 1. Tālmācības vidusskolā, un ir pabeidzis jau astoto klasi. Viņš arī ir ļoti apmierināts ar mācību procesu, attieksmi no skolas vadības un skolotājiem. Neviens nebļauj un nepārmet ja kas nav izdarīts laikā.

Kādus priekšmetus apguvi?

12. klasē man puse priekšmetu bija nokārti, bet puse nebija. Es ļoti priecājos, ka man bija iespēja uzlabot vērtējumus matemātikā, politikā un tiesībās, vēsturē un krievu valodā. Apguvu humanitārās zinības, kas bija vajadzīgas, lai iestātos juristos. Rīgas 1. Tālmācības vidusskolā mācījos ar prieku. Parastajā vidusskolā pastāv iespēja, ka vari neiepatikties skolotājiem. Vidusskolas laikā mācījos matemātiku pie tās pašas skolotājas, pie kuras bija mācījies arī mans tēvs. Viņa man uzreiz pateica - nemaz nedomā, ka tu būsi sekmīga. Tā arī priekšmetu pabeidzu ar trijnieku. Rīgas 1. Tālmācības vidusskolā priekšmetu izlaboju uz septītnieku. Bija ļoti labi un saprotami mācību materiāli un video lekcijas, priecājos, ka vienu tēmu varēju skatīties kaut desmit reizes, līdz sapratu un ieskaiti uzrakstīju uz 6 vai 7 ballēm. Pašai liels gandarījums un iedvesma mācīties. Skype konsultācijas gan neiznāca izmantot, jo kad mācījos, visi skolotāji gulēja, jo bija nakts.

Kā atceries mācības vidusskolas laikā?

Vidusskolas klasē mēs bijām 33 skolēni. Pusei klases netika pievērsta uzmanība. Ievēroti tika vien teicamnieki un pirmajos solos sēdošie. Pārējiem jātiek galā, kā viņi paši to spēj. Kāda jēga no tā visa?

Mana ģimene respektēja manu izvēli, izstāties no vidusskolas. Es apzinājos, ka nesu atbildību par savu lēmumu. Es savu izvēli nenožēloju, jo tagad viss ar mani notiek īstajā laikā. Ja toreiz būtu pabeigusi vidusskolu, šaubos, vai ietu tālāk studēt. Pienāca īstais laiks un motivācija!

Tālmācība labi iederas jauno māmiņu ikdienā?

Jā, un mācīties tālmācībā ir ļoti izdevīgi. Piemēram, mana draudzene mācās 11. klasē vakarskolā, kur jāmācās klātienē. Tā kā viņa arī ir māmiņa ar bērnu, viņai trūkst laika, un viņa nevar normāli pabeigt vidusskolu. Draudzene finansiāli nevar atļauties tālmācību. It kā summa nav liela, taču, ja mājās ir mazs bērniņš, katrs eiro ir svarīgs. No valsts mēnesī saņemam niecīgu summu - par to pat pamperiem nepietiek. Tāpēc mudinu savu draudzeni sakrāt tālmācībai, lai ietu mācīties tālāk un varētu dabūt labāk apmaksātu darbu.

Mācies viegli! Piesakies mācībām līdz 31. augustam un iegūsti:

● individuālu mācību plānu, kas ļaus apvienot mācības ar darbu/sportošanu/bērnu audzināšanu;
● īpaši tālmācībai izstrādātus mācību materiālus un video lekcijas;
● jaunu un modernu tālmācības vidi "eSkola";
● pastāvīgu saziņu ar skolotājiem un skolas administrāciju;
● bezmaksas PROF lietotāja statuss Uzdevumi.lv;
● iespēju iegūt 100% atlaidi no mācību gada maksas.

Vairāk lasi: www.r1tv.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!