Rupjmaize atkal ir modē! Īsta, pēc senām tradīcijām cepta, pirmatnēja un pamatīga – tādu, kā cep arī Liepkalnu ceptuvē. Mūsdienu mainīgajā pasaulē Latvijas rupjmaize ir unikāla vērtība, tikai jāmācās to plašāk izmantot, saka uztura speciāliste Liene Sondore.

Vērtīgākais - šķiedrvielas

Lielākā rudzu maizes vērtība ir ļoti augstais šķiedrvielu daudzums, ko daudzas ceptuves, arī Liepkalni, vēl vairāk palielina, pievienojot dažādas veselīgas sēklas. Piemēram, jaunākajā Liepkalnu produktā - Raženajā rupjmaizē - linsēklas, saulespuķu sēklas un ķirbju sēklas veido 15% no sastāva. Maizi saucam par vērtīgu, ja šķiedrvielu daudzums 100 gramos ir vismaz 6 g. Raženajā rupjmaizē šis rādītājs ir 7,6, kas ir labs cipars, atzīst L. Sondore.

"Ir daudz cilvēku, kam ikdienā raizes sagādā tāda nepatīkama lieta kā vēdera aizcietējumi. Rupjmaizē esošās šķiedrvielas ir ļoti labs šīs problēmas risinājums," atgādina L. Sondore.

Viņa iesaka nebaidīties rupjmaizi ikdienā lietot daudzveidīgi, ne tikai ar ierasto sieru vai desu. L. Sondores mīļākā recepte ir rupjmaize ar avokado, tomātu, čili pipariem un kaņepju izspaidām. Vai rupjmaize ar lasi - visiem garšo ar baltmaizi, bet kāpēc nepamēģināt ar rupjmaizi? Arī rupjmaizes garšas ir ļoti daudzveidīgas. Piemēram, pircēju visiecienītākā Liepkalnu maize - Zelta grupas Sevišķā rupjmaize - ir ar maigāku, saldāku garšu, bet Pilngraudu vai Raženā rupjmaize no rupjāka maluma miltiem - sātīgāka.

Ja gribas našķi, rupjmaize ir lielisks risinājums - ar medu, kaņepju sviestu. Gudras mammas bērniem var iemācīt cept brīnumgardas rudzu maizes siermaizītes. Arī padomju laika ieradumu -  pārlieku lielo baltmaizes ēšanu mājās, skolās un bēnudārzos daudz veselīgāk būtu aizstāt ar rupjmaizi. "Tas ir mīts, ka bērniem negaršo rupjmaize, jo bērni mācās no mums, pieaugušajiem," pārliecināta ir L. Sondore.

Neatšķir labos un sliktos ogļhidrātus

Daudzu sieviešu un arī vīriešu apziņā mājo bailes, ka rupjmaize ir smaga, barojoša, kalorijām bagāta. Protams, rudzu maize satur kalorijas, bet aizmirstam, ka tajā ir arī ļoti vērtīgas vielas. "Viens no maldiem ir neēst rudzu maizi, lai nepieņemtos svarā. Taču tās vietā bieži, īpaši sievietes, izvēlas svaram nedraudzīgākus produktus - daudz augļu smūtijus, saldus graudu batoniņus, saldu kvasu, saujām riekstus vai žāvētus augļus, saldumus, kas tiešām palielina svaru, ja netiek aktīvi iztērēti," novērojusi L. Sondore.

Maldi radušies, jo netiek izprasta atšķirība starp vienkāršajiem un saliktajiem ogļhidrātiem.

Cilvēkiem ar sēdošu darbu un mazkustīgu dzīvesveidu būtu jābaidās no vienkāršajiem ogļhidrātiem, kas ātri pārvēršas piesātinātajos taukos un draud ar lieko svaru. Tie sastopami arī balto miltu produktos - baltmaizē, bulciņās, kūkās, arī jau minētajos šķietami nevainīgajos augļu smūtijos u.c. Liekas, ka uzņemam sablendētus augļus, bet faktiski dzeram augļu sulu. Tie ātri dod enerģiju, bet arī izsalkuma sajūta ātri vien atgriežas.

Daudz veselīgāk liela apjoma smūtiju, žāvēto augļu vietā būtu apēst rupjmaizes riku. Piemēram, izvēloties Raženās rupjmaizes šķēli, uzņemsim vērtīgos saliktos ogļhidrātus ar B grupas un E vitamīniem, minerālvielas - kāliju, cinku, dzelzi, magniju, selēnu u.c. Tie, atšķirībā no vienkāršajiem ogļhidrātiem, lēni uzsūcas organismā, nodrošinot sāta sajūtu ilgam laikam. "Nesaku, ka pareizi ir apēst piecas rupjmaizes šķēles pirms miega. Bet brokastīs, kad mūsu zarnu trakts ir gatavs uzņemt pilnvērtīgi visu, ko liekam vēderā iekšā, rupjmaize būs tieši laikā," saka L. Sondore.

Lai nekaitētu veselībai, nevajadzētu ēst rupjmaizi ar melnu piedeguma garozu, jo tā veicina kancoregēno savienojumu veidošanos. Aplūkojot SIA Liepkalni maiznīcas Raženo rupjmaizi, L. Sondore atzīst, ka šajā ziņā ceptuve ir bez grēka un to var droši pirkt - maizītes garoza ir viegli brūna, bez apdeguma, vienmērīgi izcepta.

www.liepkalni.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!