Foto: Publicitātes foto

Kopdzīves laikā praktiski visi pāri saskaras ar situācijām, kurās rodas domstarpības un ir grūti nonākt pie vienprātības. Nereti tie ir jautājumi, kas saistīti ar ģimenes budžetu un finanšu sadalījumu. Pasaulē ir veikti pētījumi, kuros pierādījies, ka liela daļa laulāto nonāk līdz šķiršanās solim, jo ilgstoši nav varējuši pareizi rīkoties ar ģimenes budžetu un jutušies neērti naudas sadales situācijās. Kā rīkoties šādās situācijās un "sadziedēt" savu attiecību veselību? Lasi rakstā, ko sagatavojis ģimenēm draudzīgs aizdevējs – "Vivus.lv".

Kopīga pirkumu apspriešana – labs sākums ilgstošām attiecībām

Cilvēkiem jāapzinās, ka attiecībās naudai nav tikai materiāla nozīme. Ģimenes budžets ir arī viens no emocionālajiem stūrakmeņiem, kas ir kā viens no būtiskiem aspektiem saskanīgas, veselīgas vides un labklājības veidošanā ģimenē. Lai ģimene nonāktu pie tā, ka uz abiem ir viens naudas maciņš, ir jāpaiet ilgam laikam, kurā tiek parādīta uzticība un cieņa vienam pret otru. Tie pāri, kas saprot finanšu lomu attiecībās, rīkojas apdomīgi un pat tad, kad sāk apvienot naudu kopā, ir gatavi izstrādāt pamatnoteikumus. Kā tas darbojas? Jums abiem kopā ir jānosaka, par kādu cenu esat gatavi iegādāties kāroto pirkumu, kas būtu pieņemama abiem diviem? Lai nesanāk, ka dzīvesbiedrs dodas uz veikalu un nopērk pašu dārgāko putekļusūcēju. Vai arī – 20 eiro vietā, kas bija paredzēti pārtikas iegādei, atgriežas no veikala ar vairākiem maisiņiem, atstājot tajā teju 200 eiro.

Foto: Publicitātes foto

Katrai ģimenei šādu situāciju modeļi var būt atšķirīgi, taču ir skaidrs, kopīgi izvirzītie noteikumi labi darbojas. Turklāt šādu iepirkšanās noteikumu veidošana dzīvesbiedrus var vairāk satuvināt. Jo laikā, kad viens ar otru runājat, jūs ieklausāties otra cilvēka vēlmēs un nonākat pie kopsaucēja, kas apmierina abas puses. Šādā finanšu jautājumu risināšanas veidā ir grūti iedomāties būtiskas nesaskaņas partneru starpā. Jā, domu dalīšanās ir iespējama vienmēr, bet izpaliks strīdi un aizvainojums, kas raksturīgi citās ģimenēs, kurās viens ar otru nerēķinās.

Komunikācija un cieņa – veiksmīgai rēķinu apmaksāšanai

Foto: Publicitātes foto

Dzīvojot kopā, dzīvesbiedri, protams, domā par kopīgiem plāniem un nākotni. To apliecina fakts, ka daudzas jaunās ģimenes vēršas pēc kredīta aizdevuma lielu pirkumu iegādei – automašīnai vai mājoklim. Ja partneri ir vienojušies, ka naudas atmaksu veiks uz pusēm, bet brīdī, kad pienācis kārtējā maksājuma datums, kaut kādu iemeslu dēļ, viens no partneriem nav gatavs pievienoties maksājumam, tad attiecīgi – viss kredīta slogs gulstas uz otra dzīvesbiedra pleciem. Risinājums? Izkopt attiecībās atvērtu sarunas modeli un izklāstīt partnerim, kas jums ir svarīgs. Nepieļaut situāciju, kad tiek pievērtas acis, bet izrunāt uzreiz. Meklēt risinājuma modeli - šoreiz es, nākamreiz tu! Jo laikā, kad partneri viens otram pilnībā uzticējās, – vienojās par kredīta atmaksas noteikumiem, viņi izveidoja savstarpējo vienošanos, ko cieņas un mīlestībās vārdā ir jātur.

Neskaties cita maciņā bez atļaujas!

Izjaukt attiecības var arī pavisam vienkāršā veidā – bez atļaujas paņemot naudu no partnera maka vai izmantojot viņa bankas karti saviem mērķiem. Lai gan dzīvojat kopā un noteikti ir pāri, kuri atļauj tā rīkoties otram, šāda regulāra rīcība var būtiski ietekmēt attiecību turpmāko nākotni. Jo īpaši tad, ja dzīvesbiedrs savām vajadzībām ir atļāvies izmantot lielāko daļu otras personas finanšu ietaupījumu.

Piemēram, sieva ir ilgi krājusi naudu, lai iegādātos jaunu ledusskapi, kas kalpos ģimenes labā, bet vīrs iekrājumus ir pamanījies iztērēt viena vakara laikā tikai un vienīgi savām vajadzībām – atpūšoties draugu kompānijā dārgā sporta klubā. Tāpēc labākais risinājums, lai nerastos šādas situācijas, ir pajautāt otram vai drīkst ņemt naudu, un cik daudz ir ļauts tērēt?

Kontrole nepatīk nevienam

Foto: Publicitātes foto

Ir pierādīts, ka pāri, kuri ikdienā saskaras ar finansiālu spriedzi, attiecībās piedzīvo zemāku apmierinātības līmeni. Spriedzi var radīt dzīvesbiedra kontrole par jūsu maciņa saturu. Jo neviens nevēlas būt kontrolējošās attiecībās. Un ja jūs vai jūsu partneris regulāri parāda finansiāli kontrolējošu uzvedību, tas ir nopietns signāls kaut ko būtiski mainīt attiecībās, lai tās nenonāktu strupceļā.

Kontrole īpaši ir novērojama gadījumos, kad viens partneris pelna par otru ievērojami vairāk vai arī – sieva kādu laiku nestrādā un ir pilnīgi atkarīga no vīra. Viens piemērs. Lai gan viņa pati nestrādā, sieva vēlas būt noteicošā par vīra finansēm, diktējot noteikumus, kas jāpērk un kam naudu nepavisam nevajadzētu tērēt? Vai arī – vēlas, lai vīrs atskaitās par katru iztērēto eiro. Tā ir sava veida finansiāla cīņa, kurā viens no partneriem emocionāli cieš, saprotot, ka, lai vai kādi būtu centieni, nevar situāciju kontrolēt pilnībā. Līdz ar to cilvēki var kļūt naidīgāki, aizkaitināmāki un neiecietīgāki pret savu otro puisīti. Naudas lēmumi ģimenē ir jāpieņem kopā, taču visam ir jābūt saprāta robežās. Lai sieva nedusmotos, viņai dzīvesbiedram skaļi jāizsaka savas vēlmes un ieteikumi, kā viņa redz ģimenes budžeta sadali. Savukārt, ja vīrs ģimenē ir pelnītājs, viņam ir tiesības pieņemt lēmumus par pirkumiem arī pastāvīgi, tādēļ sievai pārlieku viņa rīcību nevajag kritizēt. Un turpmāk mēģināt izvairīties no naudas maka kontroles.

Ko atliek secināt?

Ja esat ģimene, tad vienmēr savstarpēji izrunājiet visus jautājumus, kas nedod mieru saistībā ar finansēm. Nevelciet garumā finansiālās krīzes brīžus, bet meklējiet palīdzību pie drošiem aizdevējiem.

Raksts tapis sadarbībā ar "Vivus.lv" uzticamu aizdevēju ģimenēm.

Aizņemies atbildīgi, izvērtējot savas iespējas atmaksāt



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!