Foto: AFP/Scanpix
Nesen veikta pētījuma rezultāti apliecina, ka slēpošanas ķiveres ievērojami samazina galvas traumu risku, tomēr tās nav pietiekoši efektīvas kakla pasargāšana, raksta "Telegraph".

Pie ātruma 30,5 kilometri stundā slēpotāju vai snovbordistu savstarpēja sadursme, ja netiek lietotas ķiveres, var būt letāla, savukārt pie ātruma 19,3 kilometri stundā iespējams gūt nopietnas galvas traumas, tā liecina Lielbritānijas Transporta pētījumu laboratorijas (TRL) jaunākā pētījuma rezultāti.

Pētījumā, kurš veikts sadarbībā ar apdrošināšanas kompāniju "Direct Line", tika simulētas slēpotāju vai snovbordistu sadursmes ar koku. Kā norāda pētījuma veicēji, ķiveres valkāšana šādā situācijā ievērojami mazina nopietna galvas ievainojuma vai nāves risku.

Nelietojot ķiveri, sadursmes gadījumā slēpotāja galva pakļauta četras reizes lielākam smaguma spēkam nekā tad, ja tā tiktu izmantota.

Pētījumā atklāts arī, ka ķiveres lietošana palīdz samazināt spiediena spēku uz slēpotāja vai snovbordista kaklu sadursmes brīdī, tomēr nepietiekami, lai pilnībā pasargātos no nopietnām traumām.

"Galvas traumas var būt dzīvībai bīstamas. Sadursmes laikā pie ātruma 19,3 kilometri stundā slēpotāja galva pakļauta divu tonnu smaguma spēkam, kas ir milzīga slodze. Pētījuma rezultāti apliecina, ka atpūtniekiem uz kalnu nogāzēm ķiveres ir jālieto," atzīst Marks Ridels, TRL pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!