Foto: Privātais arhīvs
Somālijas imigrācijas iestādes valsts galvaspilsētā Mogadišu, redzot 41 gadu vecu tūristu, nodēvējušas viņu par jukušu, jo Marks Spensers Bovns ir pirmais tūrists, kas valstī ieradies pēc 22 gadu pārtraukuma, vēstī newvision.com.

Kanādas pilsonis ir apceļojis 150 pasaules valstu, tomēr Somālijā pirmo reizi sastapies ar neticību par sava izvēlētā galamērķa atbilstību.

"Mēs nekad neesam redzējuši tādu cilvēku kā viņš. Bovns teica, ka ir tikai tūrists, bet mēs tam neticējām, līdz pārliecinājāmies, ka valsts apskate patiesi ir viņa vienīgais mērķis. Tādējādi viņš ir pirmais cilvēks pa ilgiem gadiem, kas Somālijā ieradies kā tūrists," ārvalstu medijiem atklājis Mogadišu imigrācijas dienesta darbinieks Omārs Muhameds. 

Somālija ir viens no pasaules bīstamākajiem reģioniem kopš 1991. gada, kad valstī aizsākās nemitīgi civilo iedzīvotāju konflikti. ASV un citas pasaules lielākās valstis strikti aizliedz saviem pilsoņiem uz Somāliju doties tūrisma braucienos, uzsverot, ka nolaupīšana, slepkavības, rekets uz lielceļiem un citi noziedzīgi nodarījumi ir šīs valsts ikdiena.

Došanos uz nemieru skarto valsti Bovns gan skaidro kā pašsaprotamu: "Es apzinos, ka Somālijā notiek konflikti teju kopš tās dienas, kad devos savā pirmajā ceļojumā, tomēr šai valstīt ir vienas no pasaulē skaistākajām pludmalēm, un viesošanās tajās bija viens no maniem ceļošanas mērķiem."

Tūrists lielāko daļu laika gan pavadījis stingri aizsargātā viesnīcā, tomēr atzinis, ka nokļūšana valstī vien bijusi piedzīvojumu vērta.

"Lidostas apsargi mani centās par visām varītēm aizkavēt no palikšanas valstī. Viņi četras reizes burtiski grūda mani atpakaļ lidmašīnā, bet es muļķojos tik ilgi, ka lidmašīna beidzot pacēlās, dodoties tālākajā ceļā, bez manis un apsargiem nekas cits neatlika, kā ļaut man doties uz galvaspilsētu," smejas Bovns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!