"Spriežot pēc Nacionālās apvienības izpratnes, ne par kādiem krieviem nav ne runas. Latviešu partijas ir mobilizējušas krievus, tostarp mani, lai es ietu balsot par kaut ko citu." Pie tādas atziņas pēc intervijas portāla "Delfi" projektā "Delfi TV ar Jāni Domburu" ar "Visu Latvijai!" - "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" līdzpriekšsēdētāju Gaidi Bērziņu nonāca žurnāliste un Tallinas universitātes pasniedzēja Olga Proskurova.

Proskurova norādīja, ka no latviešu partijām dzird tikai idejas par Rīgas mēra Nila Ušakova (S) gāšanu un retoriku par etnisko balsojumu, kas atbaida krievu vēlētājus.

Šādam redzējumam piekrita portāla "Delfi" galvenais redaktors Ingus Bērziņš, kurā mīt sajūta, ka latviešu partijas Rīgā nedabūs nevienu krievu vēlētāju balsi. "Kamēr "Saskaņa" skraida, uzņemot filmas un stratēģiski komunicējot ar latviešu jauniešiem, tikmēr latviešu partijas izliekas, ka krievu nav. Komunicēšana ar viņiem būtu obligāti darāma lieta," minēja Bērziņš.

Savukārt demogrāfs Ilmārs Mežs norādīja, ka latviešu vēlētāji ir dalīti noskaņoti. "No vienas puses gribam slēpties aiz stingrām frāzēm par latvisku Latviju, bet, kad veikalā jāuzrunā santehniķis, paši pārejam uz krievu valodu. Esam nekonsekventi. Ja ar labvēlību pastāvētu uz latviešu valodas lietojumu, tad nebūtu tāda apdraudējuma sajūta," teica Mežs.

Tāpat demogrāfs uzsvēra, ka pašvaldību vēlēšanās nevajag fokusēties uz personīgajām simpātijām. "Politiķi nav draugi, kas jāpiemeklē uz visu mūžu. Tas var būt pat nepievilcīgs cilvēks, bet varbūt viņš ir labs politiķis. Mums vajag darbu, nevis skaisto grozīšanos," bilda Mežs.

No 16. maija līdz 30. maijam "Delfi" katru darba dienu un svētdienās piedāvā īpašu pirmsvēlēšanu projektu "Delfi TV ar Jāni Domburu" – Rīgas un citu Latvijas lielāko pilsētu kandidātu sarakstu un populārāko partiju līderu intervijas, kā arī žurnālistu, ekspertu un sabiedrībā pazīstamu personību
diskusijas.

Iepriekš ciklā "Delfi TV ar Jāni Domburu" jau notikušās intervijas un diskusijas par tām iespējams noskatīties šeit.

Interviju un diskusiju ciklu finansē Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonds no programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!