Pašreizējā Rīgas vadība jānomaina līdz saknēm, jāsakārto pilsētas kapitālsabiedrības, bet vēlētājam jādomā ilgtermiņā, atdodot savu balsi par kādu kandidātu, tā "Delfi" projektā "Delfi TV ar Jāni Domburu" pēc intervijas ar Rīgas domes deputāta kandidātu Mārtiņu Bondaru (LRA, "Latvijas attīstībai") diskusijā atzina tās dalībnieki.

Par Bondara intervijā solīto diskutēja Dziesmu svētku virsdiriģents Ivars Cinkuss, bijušais ekonomikas ministrs un vadības konsultants Daniels Pavļuts un Latvijas Radio žurnālists Lauris Zvejnieks.

"Kas attiecas uz Bondara sarunu, man šī saruna atstāja daudz pārliecinošāku iespaidu nekā tad, kad viņš kandidēja uz Saeimu," teica Cinkuss, piebilstot, ka šajā diskusijā "Bondars daudz veiksmīgāk varēja formulēt savas domas un nerunāja tik daudz klišejās". "Esmu par to, ka Rīgā jānomaina visa struktūra līdz saknēm, jo Rīga pēdējos gados kļuvusi par skaistu ārēju izkārtni (..), bet pie tā satura ir ļoti maz strādāts, lai Rīga kļūtu par patiesu Eiropas pilsētu," sacīja virsdiriģents. Cinkuss apgalvoja, ka "Rīga kļuvusi krieviskāka".

Savukārt Pavļuts norādīja, ka Bondaram ir priekšrocības "politikas skaistumkonkursā, jo izskatās pārliecinoši", tomēr viņa teiktais izklausoties iestudēts. "Pietrūka autentiskuma sajūtas," piebilda Pavļuts. Pavļuts arī sacīja, ka Bondars maz runājot par konkrētiem plāniem. "Biju gaidījis no Mārtiņa Bondara daudz konkrētāku vīziju par pašvaldības ieņēmumu pusi, ņemot vērā viņa biznesa izglītību," sacīja ekonomists.

Toties Zvejnieks sacīja, ka "lozungs "gāžam Nilu" strādā". Lai arī, viņaprāt, Bondars izvairās no "asiem stūriem", programmas piedāvājums esot interesants. "Vai spēs to izstrādāt, tas būs jāskatās," bilda žurnālists.

Diskusijā tika skarts arī jautājums par vērienīgo Mežaparka estrādes rekonstrukciju. Cinkuss gan pieļāva, ka diez vai remontdarbi būtu sākušies, ja netuvotos pašvaldību vēlēšanas. "Par pirmo kārtu nav šaubu, ka tā tiks pabeigta. Kas attiecas uz estrādes pārbūvi kā tādu, es nezinu. (..) Ja [Rīgas mērs Nils] Ušakovs paliks pie varas, nebrīnītos, ja tā otrā kārta arī nenotiktu," teica virsdiriģents.

Pavļuts diskusijas laikā vērsa uzmanību, ka reti kurš deputāta amata kandidāts runā par Rīgas brīvostu. "Ja paskatās, kā Klaipēda un Tallina attīstījusies, ņemot vērā, kādas priekšrocības ir Rīgai, tad, ja man būtu mati, tie celtos stāvus," teica eksministrs. Pavļuts norādīja, ka vairāk nepieciešams runāt par problēmām, kas ir Rīgas kapitālsabiedrībās.

Zvejnieks gan viņa teiktajam nepiekrita, sakot, ka vēlētāju prioritāšu augšgalā brīvostas noteikti nav. "Parastais vēlētājs prāmjus nesasaista ar brīvostu," piebalsoja Cinkuss. Savukārt Pavļuts sacīja, ka "Mārtiņš ir cilvēks, kas pie varas grib tikt un cenšas tikt. Tādā ziņā visi līdzekļi labi, kas der".

Cinkuss par populismu nosauca vēlēšanos Rīgu padarīt latvisku, jo "Rīga nekad nevar būt latviska, jo vēsturiski tā nekad nav bijusi," piebilstot, ka galvaspilsēta gan varētu būt eiropeiskāka.

Pavļuts vēlētājus aicināja "skatīties solītajam zirgam zobos" un domāt ilgtermiņā. "Ir forši, ja tiek uztverta vajadzība, bet nepieciešams saprast, vai konkrētais cilvēks, kas to sola, pats tam tic, vai spēs to nofinansēt, vai, ja paliks opozīcijā, spēs kaut ko darīt lietas labā," sacīja Pavļuts.

No 16. maija līdz 30. maijam "Delfi" katru darba dienu un svētdienās piedāvā īpašu pirmsvēlēšanu projektu "Delfi TV ar Jāni Domburu" – Rīgas un citu Latvijas lielāko pilsētu kandidātu sarakstu un populārāko partiju līderu intervijas, kā arī žurnālistu, ekspertu un sabiedrībā pazīstamu personību
diskusijas.

Iepriekš ciklā "Delfi TV ar Jāni Domburu" jau notikušās intervijas un diskusijas par tām iespējams noskatīties šeit.

Aicinām lasītājus politiķiem, kurus vēl intervēs Jānis Domburs, jautājumus uzdot komentāros, rakstot lasītāju satura redaktoram uz aculiecinieks@delfi.lv vai ziņojot portālam "Delfi" tā sociālo tīklu profilos.

Interviju un diskusiju ciklu finansē Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonds no programmas "Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!