Plašu ažiotāžu maija sākumā izraisīja Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK (NA) deputātā Jāņa Dombravas viedokļraksts "Ārvalstu studenti – kebabu cepēji". Publikācijā Dombrava rakstīja par to, ka ārzemnieki izmanto Latvijas augstskolas, lai dabūtu uzturēšanās atļauju, taču patiesībā šeit strādā, nevis mācās. Pamatot ar konkrētiem piemēriem savus apgalvojumus NA politiķi gan nespēj.

"Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā raidījumu sērijas "Par ko balsot?" norises laikā šī publikācija apspriesta vairākkārt, komentēt to tika lūgts arī paša autora partijas biedriem, kurus politiskais spēks bija deleģējis dalībai raidījumā.

Eiroparlamentārietis Roberts Zīle piekrita partijas biedra paustajam, jo Dombrava viņam esot stāstījis, ka internetā atrodami reklāmraksti no Latvijas tālmācības augstskolām, kuras reklamē to, ka ar viņu starpniecību var iekļūt Eiropas Savienībā (ES). Konkrētas iestādes viņš nezināja nosaukt, jo kolēģis informāciju nodevis mutiski.

Portāls "Delfi" Dombravam taujāja pēc informācijas avotiem, kas apliecina, ka internetā atrodami šādi piedāvājumi. Sākotnēji Dombrava atsūtīja deviņus video, kur dažādās svešvalodās ar atsevišķiem iespraudumiem angliski tiek stāstīts, ka Latvijā ir viegli iegūt studentu vīzu. Vēl kādā no šiem video rullīšiem pie sienas sakautrējies stāv jauns puisis, kurš tur rokās pasi ar vīzu, un sievietes balss fonā viņu apsveic ar sasniegumu un novēl labu ceļa vēju. Taču nevienā no šiem materiāliem netiek apgalvots, ka vīzu var izmantot aizsegam, lai iekļūtu ES vai lai pelnītu lielo naudu kebabnīcās.

Lai precizētu, politiķim tika uzdoti divi jautājumi: pirmkārt, kur atrodami video materiāli, kas apliecina viņa viedokļrakstā pausto, proti, ka studenta vīza var kalpot aizsegam, lai ieceļotu un strādātu Latvijā, otrkārt, vai viņš ir Zīlem teicis, ka arī pašas augstskolas šādi reklamējas. Tiešu atbildi viņš nesniedza, tā vietā iesakot žurnālistei rīcības plānu: "Es sazinātos ar aģentiem caur "whatsapp"."

Taču drošības labad politiķis atsūtīja vēl divas saites (pirmā saite, otrā saite), kas it kā apliecina iepriekš izteiktos apgalvojumus. Līdzīgi kā iepriekšējie video, arī šīs mājaslapas atrodamas, ja "Google" meklētājā ieraksta vārdus "visa, Latvia, pakistani" vai līdzīgas virknes. Šajās mājaslapās ir atrodama informācija par darbu Latvijā, taču tā ir neliela sadaļa, kas izskaidro, vai un kā students var apvienot mācības ar piepelnīšanos. Jāatzīmē gan, ka vienā no tām ir pielaista kļūda, jo tiek apgalvots, ka ārzemju students brīvlaikos var strādāt 40 stundas nedēļā, lai gan Imigrācijas likums vēsta – tās ir 20 stundas. Uz otru jautājumu par Zīlem stāstīto informāciju, Dombrava neatbild, tikai norāda, ka piesaistīšana notiek caur aģentiem, nevis pašām augstskolām.

Lai tomēr iegūtu atbildi un saprastu, vai abu politiķu paustais ir patiesība, Dombravam atkārtoti tika uzdots jautājums, vai ir konkrēti materiāli, kuros teikts, ka studijas var būt iegansts darbam, un vai viņš teicis Zīlem, ka iekļūšanu ES reklamē pašas augstskolas. Uz pirmo jautājumu viņš atbildēja apstiprinoši, to pamatojot ar faktu, ka atsūtītajā saitē autori ir nepatiesi uzrakstījuši, ka students var strādāt 40 stundas nedēļā, tāpēc tas nozīmējot, ka studentu vīza tiek reklamēta kā iespēja braukt strādāt.

Savukārt otrais jautājums par to, vai tiešām eiroparlamentārietim stāstījis par konkrētu augstskolu reklāmām, palicis neatbildēts arī pēc atkārtotiem lūgumiem, tā vietā politiķis atsūta ekrānuzņēmumu no Ekonomikas un kultūras augstskolas mājaslapas, kur teikts, ka papildus visām priekšrocībām, kas tiek saņemtas tur studējot, ES vīza un uzturēšanās atļauja studentiem ļauj vasaras brīvlaikā ceļot visā ES.

"Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā arī NA līderis Raivis Dzintars piekrita partijas biedram, norādot, ka aktualizēta nopietna problēma, taču par virsraksta izvēli viņš gan šaubījās – pats būtu licis citu. Ņemot vērā politiķa pieredzi, proti, faktu, ka viņš savulaik bijis žurnālists, raidījuma vadītājs Dzintaram lūdza piedāvāt citu virsrakstu. To izdarīt uzreiz viņš nebija gatavs, bet arī pēc diennakts, kad "Delfi" sociālajā vietnē "Twitter" politiķim jautāja, vai izdevies izdomāt, ar kādu virsrakstu viņš publicētu rakstu, Dzintars norādīja vien to, ka "diennakti virsraksta domāšanai neveltīju".

Zemāk apskatāmi visi politiķa sūtītie video un ekrānuzņēmums no Ekonomikas un kultūras augstskolas.

Foto: Dombravas atsūtītais ekrānuzņēmums

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!