Dziedātājs Dons ir viens no šā gada "Zelta mikrofona" balvas pretendentiem. Viņš uz Latvijas populārajā mūzikā augstāko apbalvojumu šogad kandidē trijās kategorijās. Balvu saņēmēji šogad tiks godināti 27. februārī, taču līdz tam televīzijā un arī internetā publicēti nominantu video pieteikumi, kas iesākas ar ceremonijas ģenerālsponsora – viena no "4 Finance" ātro kredītu zīmoliem – reklāmu. Nepatīkamu pārsteigumu par to jau publiski savā profilā "Facebook" paudis dziesminieks Kārlis Kazāks, izraisot plašu diskusiju. Savukārt dziedātājs Dons intervijā raidījumam "Delfi TV ar Jāni Domburu" to sauc par sliktu toni un uzskata, ka šāda reklāma būtu jācenzē.

Šis nav pirmais gads, kad "4Finance" ir "Zelta mikrofona" ģenerālsponsors un tā zīmoli "SMS Credit" un "Ondo.lv" plaši tiek reklamēti saistībā ar balvas pasniegšanas ceremoniju. Tomēr līdz šim šādi ētiska rakstura iebildumi mūziķiem nav radušies. Latvijas Mūzikas Producentu apvienības (LaMPA) valdes priekšsēdētāja, SIA "Mikrofona Ieraksti" direktore Elita Mīlgrāve sarunā ar portālu "Delfi" saka – šī nozare ir pastāvējusi visos laikos, ātrie kredīti ir tieši tāds pats pakalpojums kā jebkurš cits, tā atšķirība no lielo banku darbības ir visai niecīga. "Ātro kredītu zīmoli atbalsta arī populāros televīzijas konkursus "X Faktors" un "Supernova". Tad jau mūsu mūziķi nevarētu piedalīties nevienā no šiem TV šoviem," saka Mīlgrāve.

Diskusijas aizsākums ir dziesminieka Kārļa Kazāka ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Viņš raksta: "Saskumu. Iepriekš padalījos ar "Zelta mikrofona" balvas video. Tas ir tāds pasākums, kurā daudzi forši cilvēki novērtē citu cilvēku gada laikā sastrādāto Latvijas mūzikā. Tagad noskatījos video un redzu, ka esmu licis arī citiem skatīties ātrā kredīta reklāmu. Patiešām saskumu. Man patīk, ka tiek organizēts "Zelta mikrofons", kur sastapties lielai daļai Latvijas mūziķu. Bet man šķiet, ka mums vajadzētu uzņemties atbildību par to, ko darām. Es atsaku dalību koncertos, kuros tiek reklamēti ātrie aizdevumi vai politiskās partijas. Iespējams kādreiz esmu ticis maldināts, vai neesmu spējis izprast koncerta organizētāju mērķus. Bet te – "Zelta mikrofons". Visi vienuviet un mēs klusējam. Jā, es zinu, ka ātro kredītu sniedzēji ir ērts sponsors un mūziķi (īpaši jau visi spožākie vienuviet) ir ērts izejmateriāls."

Kazāka ieraksts rosinājis diskusiju, kurā iesaistījušies arī citi mūziķi, kuri dziesminiekam gan piekrīt, gan oponē.

"Ik reizi, redzot kādu vērtīgu procesu sakabinātu ar šādu naudu, ir nelāgas sajūtas. Un atziņa, sajūta, kas rodas - adresēta sev pašai - līdzīga, kā kampaņā par nelegāli iegūto mūziku. Nemelo sev - tu šo biznesu atbalsti! Ja piedalos, ja līdzdarbojos, ja apmeklēju šādus notikumus. Paldies, ka runā diktāk par šo. Ka nepaslauki šīs sajūtas zem sarkanā paklāja," raksta dziesminiece un brīvdabas festivālu rīkotāja Maija Kalniņa.

"Šim pasākumam loģiski ir jābūt kā mūzikas spilgtākajam pasākumam, kur satiekas labākie no labākajiem, nevis sētas kroga draugu tusiņš. Tādus tusiņus var paši mūziķi uzrīkot un pie aliņa papļāpāt. Domāju, ka vajag priecāties, ka šim pasākumam vēl ir dzīvotspēja un ātrais kredīts tomēr ir katra paša pieauguša cilvēka izvēle," Kārļa Kazāka pausto komentējusi dziedātāja Liene Greifāne.

"Katram, protams, ir tiesības izvēlēties veidu kā viņš strādā un kā piesaista sponsorus savas projektam, vienalga, vai tā ir balvu pasniegšanas ceremonija vai koncerts, vai kāds cits publisks pasākums. Bet….nu, tas nav labs tonis. Es redzu ļoti daudz šo reklāmu. Protams, šie kredītu aizdevēji maksā. Es nerunāju par lielajiem banku kredītiem, bet tieši par mazajiem aizdevējiem. Ja man būtu teikšana, es šādu reklāmu cenzētu. Kāpēc tad kazino to nedara," sarunā raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" saka Dons.

"Ja būtu iespēja šo ceremoniju sarīkot bez komercsponsoriem, es to labprāt darītu," portālam "Delfi" komentē Elita Mīlgrāve. "Ja mūziķi paši LaIPAs kopsapulcē izlems no par savas mūzikas atskaņošanas iekasētajiem līdzekļiem atvēlēt atbilstošu summu ceremonijas rīkošanai, par to visi būs tikai priecīgi. Šobrīd esam pateicīgi, ka kāds šo finasējumu ceremonijas sarīkošanai dod."

LaIPA padomes locekle tomēr uzsver – nekas nav pats par sevi labs vai slikts. "Līdzīgi kā ar alkoholu. Ar to ir pilni veikali, un ir cilvēki, kuri nodzeras un ir tādi, kuri prot iedzert ar gaumi. Tieši tas pats ir ar ātro kredītu pakalpojumu. Varbūt tad vispār to vajag valstī aizliegt?" retoriski jautā Mīlgrāve.

"4Finance" un tā zīmoli "SMS Credit" un šobrīd "Ondo.lv" ir bijuši Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas atbalstītājs kopš 2009. gada. Sākotnēji tas bijis vienkārši starp atbalstītājiem, vēlāk kļuvis par ģenerālsponsoru. Jau sākotnēji uzņēmums sevi pozicionējis kā Latvijas mūzikas un sporta atbalstītājs. "Ātro kredītu zīmoli atbalsta arī populāros televīzijas šovus "X Faktors" un "Supernova". Tad jau mūsu mūziķi nevarētu piedalīties nevienā no šiem TV šoviem," sarunā ar "Delfi" saka Mīlgrāve.

"Manuprāt, lielo banku un ātro kredītu aizdevēju starpā sprauga ir tik maza. Būtībā lielās bankas dara to pašu, un cilvēku likteņus iespaido tieši tāpat. Šī nozare ir pastāvējusi visos laikos."

Kā atklāj Mīlgrāve, kopējās ceremonijas izmaksas šogad ir 90 000 eiro, pat vairāk. Kopš 2013. gada ceremonijas rīkotāji saņem arī Kultūras ministrijas atbalstu. Šogad ministrijas piešķirtā summa ir 15 000 eiro. Kopumā "Zelta mikrofona" ceremonijas finansējumu veido jau pieminētie "4 Finance" un Kultūras ministrija, kā arī tirdzniecības parks "Alfa" un Latvijas Izpildītāju un producentu asociācija. "Mums ir arī daudzi mazie sponsori, visas radiostacijas, kas spēlē Latvijā izdotu mūziku un citi lielākie mediji," uzsver pasākuma rīkotāja.

Kā sola Elita Mīlgrāve, šogad "Zelta mikrofona" ceremonija savā vērienā atkal spers spoli uz priekšu. Dailes teātra skatuve būšot grandioza, iecerēti gan kustīgi ekrāni, gan iespaidīgs skatuves noformējums, tehniskajā nodrošinājumā iesaistīta starptautiska komanda. Uz pasākumu biļetes tirgotas netiek, to apmeklē nominanti ar savām otrajām pusītēm, žūrija, atbalstītāju pārstāvji, mediji un īpašie viesi. Tātad no biļešu tirdzniecības segt daļu pasākuma izmaksu nav iespējams. "Tas nav peļņas pasākums, bet sirdslieta," saka Mīlgrāve.

Atgādinām, ka 2015. gadā negatīvu sabiedrības reakciju izraisīja populāru Latvijas sportistu rakstītas atbalsta vēstules Saeimai saistībā ar likumprojektu par stingrāku regulējumu ātrajiem kredītiem. Vēstuļu rakstītāju vidū bija "SMS Credit" zīmola atbalstītie Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš, Martins un Tomass Dukuri, Ainārs Kovals un Laura Ikauniece-Admidiņa, Latvijas Futbola virslīgas pārstāvji, kā arī futbola skolas "Metta" pārstāvji, kā arī BMX sportisti Māris Štrombergs un Ivo Lakučs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!