Lai gan arī pagājušajā gadā turpinājusies tendence grāmatu kopējai tirāžai sarukt, latviešu oriģinālliteratūras komerciālie panākumi uzlabojas.

Grāmatu sērija "Mēs. Latvija. XX gadsimts" pierādīja, ka latviešu lasītājam ir vajadzīga latviešu oriģinālliteratūra, intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" pagājušajā nedēļā teica rakstniece Nora Ikstena. Viņas romāns "Mātes piens", kas izdots šajā sērijā, ir kļuvis par vienu no pēdējo gadu visvairāk pārdotajiem latviešu oriģināldarbiem.

"Tagad latviešu oriģinālliteratūru izdot jau ir komerciāli izdevīgi," pārliecināta Ikstena.

Pērn Latvijā tika izdotas 2 185 grāmatas un brošūras, kuru kopējā tirāža sasniedza 2,46 miljonus eksemplāru, portālu "Delfi" informēja Latvijas Grāmatizdevēju asociācija. Ja grāmatu skaits ir līdzīgs iepriekšējos gados izdotajam, tad kopējā tirāža samazinājusies - 2016. gadā tā bija 2,77 miljoni eksemplāru, bet vēl 2008. gadā - 5,23 miljoni eksemplāru.

Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas izpilddirektore Dace Pugača daļēji piekrīt Ikstenai. "Pateicoties romānu sērijai "Mēs. Latvija. XX gadsimts", latviešu oriģinālliteratūra tiešām ir cēlusies, ir vairāk ieinteresējusi lasītāju nekā pirms tam," viņa skaidro. Tomēr arī šajā sērijā izdotajiem darbiem veicas dažādi un teikt, ka kopumā visai latviešu literatūrai klājas labi, nevar.

Kopumā grāmatu tirāžas Latvijā aizvien ir nelielas, tādēļ "varbūt izdevējs ir mazlietiņ nopelnījis, bet diez vai bagāts palicis". Izdevniecībās viens veiksmīgs darbs nosedz cita - mazāk veiksmīga - zaudējumus. Pugača gan uzsver, ka arī pirms minētās sērijas nebija tā, ka lasītāji neinteresējās par latviešu rakstnieku darbiem, tomēr pašlaik situācija ir mazliet labāka.

Jautāta par pērnā gada Latvijā pārdotākajām grāmatām - Karīnas Račko erotisko romānu "Saplēstās mežģīnes" un mūziķa Guntara Rača dzejoļu krājumu "365" -, Ikstena teic, ka šo izdevumu pārdošanas veicināšanā ieguldīts ļoti spēcīgs mārketings.

Ikstenas "Mātes piena" tirāža Latvijā sasniedza 25 tūkstošus eksemplāru. "Arēnu kā Račs es nesavākšu, bet tas jau arī nav mans mērķis," joko rakstniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!