Valdībā apstiprinātās izmaiņas, kas paredz mācīšanos 1.klasē no sešu gadu vecuma, un par kurām jālemj Saeimai, nevajadzētu ieviest jau šogad, raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atzina Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Diskusijā, kas ir raidījumu sērijas "Par ko balsot?" daļa, premjers atzina, ka skolu programmas vēl nav pielāgotas šādām izmaiņām. Viņa pārstāvētās apvienības vadītājs un Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Armands Krauze pauda kritiskāku nostāju, sakot, ka Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotais un valdības apstiprinātais likumprojekts ir nekvalitatīvi izstrādāts.

Par reformām, kas jāīsteno izglītībā Kučinskis teica, ka skolu skaita samazināšanas kopējais uzstādījums ir "kvalitatīva izglītība pilnīgi visur, kas nenozīmē, ka tāpēc ir jābūt skolai, kurā nav kvalitatīva izglītība, tas nenozīmē, ka skola, izņemot sākumskolu, ir ļoti tuvu pie mājām". "Tas nozīmē pilnīgu nodrošinājumu no jebkuras vietas Latvijā iegūt kvalitatīvu izglītību," uzsvēra Kučinskis.

Savukārt, lai skolotājiem maksātu atbilstošas algas, nepieciešama adekvāts skolotāju skaits pret skolēnu skaitu. Premjera ieskatā reģionu centru skolās klasēm nevajadzētu būt mazākām par aptuveni 20 skolēniem, lai gan laukos un Latgalē jādomā par izņēmumiem.

ZZS valdes priekšsēdētājs un ZZS Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Armands Krauze attiecībā uz plānu jau nākamajā mācību gadā skolas gaitas sākt no sešu gadu vecuma norādīja, ka šis priekšlikums ir "nekvalitatīvi sagatavots" un tam nevar piekrist, jo nav sagatavotas programmas un nav zināms, kas ar sešgadniekiem, kas skolā tiktu palaisti šogad, notiks tālākās klasēs. "Tas nav nopietni - pieņemt likumu jūnijā un septembrī teikt: ejiet uz skolu. Ir jābūt kaut kādam normālam pārejas periodam," pārliecināts Krauze.

Kučinskis piebilst, ka būtu prātīgi "iedot gadu līdz 2019. gadam". Šīs pārmaiņas gan apstiprinājusi viņa vadītā valdība, un "ir pareizi nebeigt skolu 20 gados, tomēr "vecākiem ir jāzina, kāda programma tevi sagaida pirmajā un otrajā klasē".

Viņa ieskatā 1. septembris ir pārāk tuvu, bet pilnībā atcelt šo ierosinājumu nebūtu pareizi, ļauj noprast politiķis. Par to turpināsies iekšējā diskusija.

Jau vēstīts, ka valdība atbalstījusi Izglītības un zinātnes ministrijas virzītos grozījumus likumos, kas tostarp paredz noteikt, ka skolas gaitas sākamas no sešu gadu vecuma.

Reformas ieviešanu paredzēts sākt pēc gada – 2019. gada 1. septembrī. Šadurskis skaidroja, ka patlaban panākts kompromiss par to, ka sešgadnieki pirmajā klasē varēs sākt iet kā skolā, tā arī bērnudārzā. Saeimai attiecīgie likuma grozījumi būtu jāpieņem tuvāko trīs mēnešu laikā, uzskata ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!