Foto: DELFI

Uldis Ozoliņš, kurš plašāk pazīstams kā Bauskas kantrimūzikas festivāla izveidotājs un producents, padomju gados palīdzēja trimdiniekiem iegūt un aiz "dzelzs priekškara" izdot tobrīd okupētajā Latvijā populāru mūziķu ierakstus. Vienlaikus viņa vārds atrodams tā dēvētajos čekas maisos aģenta Ket kartītē. Ket galvenokārt čekai ziņojis par kontaktiem ar latviešu emigrantiem, liecina publiskotie VDK materiāli. Ozoliņš sarunā ar portālu "Delfi" atrašanos čekas maisos nodēvēja par "kauna traipu" savā dzīvē, bet atteicās sniegt plašākus komentārus.

Pērn decembrī pavērtajos čekas maisos jeb Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) mājaslapā publicētā aģenta kartīte liecina, ka aģents ar segvārdu Ket savervēts 1983. gada 28. jūnijā. Kartītē veiktie ieraksti liecina, ka savervētais ir 1953. gadā dzimušais rīdzinieks Uldis Ozoliņš, vervēšanas brīdī – Rīgas Medicīnas institūta students. Vervēšanu veicis VDK 5. daļas 1. nodaļas darbinieks Aldis Plaudis. Aģenta Ket personiskās lietas numurs ir "20416".

VDK 5. daļa bija radīta cīņai ar ideoloģisko diversiju, bet 1. nodaļas galvenais uzdevums bija ideoloģiskā pretizlūkošana ārzemēs. Tās galvenie objekti – latviešu emigrantu centri, norāda VDK mantojuma pētnieks Indulis Zālīte.

VDK pretizlūkošanas elektroniskajā datubāzē "Delta" atrodami 13 aģenta ar segvārdu Ket ziņojumu atreferējumi, kas datēti, sākot no 1983. līdz 1987. gadam. Ziņojumu atreferējumos pārsvarā lasāms par okupētās Latvijas iedzīvotāju kontaktiem ar trimdas latviešiem. Portāls "Delfi" šajā publikācijā analizē tikai daļu no aģenta Ket ziņojumu atreferējumiem, pārējos ziņojumus, kuros minēti gan citi trimdas latvieši, gan Padomju Latvijas disidenti, "Delfi" apskatīs turpmākajās publikācijās.

Portāls "Delfi" publicē dokumentus, kādi tie krievu valodā pieejami datubāzē "Delta", to tulkojumus latviski, ko nodrošina tulkošanas firma "Skrivanek", un arī aģenta kartītes attēlu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!