Lai gan par atalgojumu Latvijas Bankā noteikti ir pamats diskutēt, tomēr iestāde ir otrs lielākais peļņas iemaksātājs Latvijas budžetā, turklāt tās pienākumu saraksts ir garāks nekā citām iestādēm, intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" teica centrālās bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Par nesen aģentūras "Bloomberg" publicēto apkopojumu, kas liecina, ka Latvijas centrālās bankas vadītājam ir lielākais atalgojuma pieaugums – par 10% – visā Eirozonā, Rimšēvičs argumentēja, ka šajā materiālā "vienā čupā" samesti dažādi dati. Rimšēvičs uzstāj, ka viņa algas pieaugums ir mazāks – 4%.

Uz Dombura jautājumu, vai bankas vadītāja ieskatā ir pamats diskusijām par viņa darba samaksu, viņš atbildēja: "Noteikti ir." "No budžeta naudu nesaņemam, esam lielākie pelnītāji Baltijā, mūsu algas joprojām ir zem pirmskrīzes līmeņa. Otrkārt, mēs esam otrs pēc [budžetā] ieskaitītā peļņas apjoma Latvijā, pēc "Latvijas Valsts mežiem". Es uzskatu, ka Latvijas Bankas cilvēki nopelna šo naudu, Latvijas Bankas cilvēki salīdzina šo atalgojumu ar tirgu," viņš turpināja, precizējot, ka šajā gadījumā pārējo tirgu veido bankas un finanšu iestādes.

Viņš apgalvo, ka banka jau zaudējusi daudzus cilvēkus, kas devušies strādāt komercbankās, Londonā, Šveicē un citviet. "Ja mums ir tehnoloģiju uzņēmums, ja mums ir jāpārvalda sešu miljardu eiro rezerves, tad mums ir nepieciešami šie cilvēki."

Runājot par Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītāja atalgojumu, kas ir gandrīz uz pusi mazāks nekā centrālās bankas vadītājam, Rimšēvičs teica: "Finanšu un kapitāla tirgus komisija vienmēr var celt algas, viņi vienmēr var iet tālāk. Viņu uzdevums likumā ir skaidri definēts, mums ir vesela virkne uzdevumu. Jūs nevarat salīdzināt mūs, kas pārvalda 16 miljardus [eiro] aktīvos, kuriem ir visu Latvijas valsts rezervju pārvaldīšana sešu miljardu [apmērā]."

Lai gan Rimšēviča atalgojums ir ievērojami mazāks nekā viņa kolēģiem lielā daļā citu Eirozonas valstu, tomēr tas pārsniedz centrālo banku vadītāju darba samaksu kaimiņvalstīs. Tiesa gan, viņaprāt. Latvijas Bankas vadītāja "uz papīra" pērn saņemtā 151 tūkstoša eiro atalgojuma salīdzināšana ar 89 tūkstošu eiro un 116 tūkstošu eiro gada algu viņa kolēģiem attiecīgi Lietuvā un Igaunijā ir "matu skaldīšana".

Viņš uzsver, ka Latvijas Bankas darbiniekiem ir lielāka atbildība nekā kolēģiem Igaunijā un Lietuvā. "Es droši varu pateikt, ka mēs esam labākie."

Pilnu interviju ar Rimšēviču iespējams redzēt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!