Dziesmusvētku repertuārs nedrīks kļūt pārāk vienkāršs, uzskata Pēteris Vasks, sarunā ar "Delfi TV" paužot savu viedokli par modernu dziesmu un pavadījuma ieviešanu svētku programmā.

"Moderni izpildītāji, moderna pieeja – ar to Dziesmusvētkos ir jābūt ļoti piesardzīgiem. Dziesmusvētki ir svēta lieta, mēs pat neapzināmies, cik mums tas ir palīdzējis iziet cauri jau pusotram gadu simtenim. Cik ļoti mēs šajā situācijā varam pakļauties tiem, kuri saka, ka nevajag sarežģīt, vajag darīt vienkāršāk, vēlams ar pavadījumu, varbūt pat vienbalsīgi, un tad tas visu tautu apvienos. Es baidos, ka tas ir diezgan slidens ceļš. Lietuvā šī dziedašana ir aizgājusi uz tādu atviegloto variantu. Dziesmusvētki no paša sākuma ir a capella, kur dzied koris viens pats un, ja mēs liksim arvien vairāk klāt pavadījumu uz kā dziedāt skaistas melodijas, kas visiem patīk vienbalsīgi, tad tas kļūs par vienkāršu," saka Vasks.

"Vienmēr vēl ir arguments – dziesmas ir par sarežģītu. Bet pagājušā gadsimta sākumā dziedāja Emīla Dārziņa dziesmas, Jāzepa Vītola dziesmas un arī tās nebija vienkāršas. Beigu beigās tās dziedāja kalpi, kalpones, fabrikas strādnieki, saimniekdēli un saimniekmeitas – kāda viņiem bija muzikālā izglītība? Tomēr viņi iemācījās un varēja to nodziedāt," pauž komponists.

Pilna garuma interviju ar Pēteri Vasku var noskatīties "Delfi TV":

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!