Par vienu no partijas "Progresīvie" ģenerālsponsoriem kļuvis interneta portāla "Draugiem.lv" uzturētāja SIA "Draugiem" līdzīpašnieks Agris Tamanis, ceturtdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" apliecināja "Progresīvie" valdes priekšsēdētājs Roberts Putnis.

Kā liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) mājaslapā publicētā informācija, uzņēmējs Tamanis šā gada 3. jūlijā "Progresīvajiem" ziedojis 10 tūkstošus eiro, kas ir lielākais vienreizējais ziedojums šim politiskajam spēkam.

Vaicāts, vai Tamanis kļuvis par tā saucamo partijas ģenerālsponsoru, Putnis intervijā apliecināja: "Tā pilnīgi noteikti ir un es ceru, ka tas ir sākums tālākai pozitīvai virzībai, ka būs vairāk tādu cilvēku, kas atbalsta."

Partijas valdes locekle Antoņina Ņenaševa pauda pārliecību, ka partija Tamani pievilinājusi tieši ar savām idejām, jo politiskā spēka pārstāvji pie uzņēmēja nav gājuši.

"Viņš mani redzēja runājam [sarunu festivālā] "Lampā". Viņš uzskatīja, ka es bija labākais no visiem, kas uzstājās. Viņš pats pieteicās," skaidroja Putnis. Partijas līderis gan atklāja, ka par Tamaņa ziedojumu bijušas stundu garas diskusijas politiskā spēka valdes sēdē.

"Tā bija mūsu pirmā reize, pieņemot tik lielu ziedojumu. Tas, protams, bija pamats par to domāt un arī izsvērt tos jautājumus, kas ir saistīti ar atkarību. Tas, ko mēs konstatējām, pirmkārt, ka šī atkarība neveidojas, jo ziedojums neuzliek nekādas saistības pret ziedotāju," atzina Putnis.

Otrs lielākais partijas ziedotājs ir kāds 1990. gadā dzimis Dmitrijs Fjodorovs. Viņš partijai naudā ziedojis nepilnus astoņus tūkstošus eiro un mantā vai pakalpojumos nedaudz virs diviem tūkstošiem eiro. Putnis šo ziedotāju raidījumā raksturoja kā "4. maija bērnu".

"Tiešām turīgs jauns cilvēks, kas daudz dzīves ir pavadījis ārpus Latvijas, strādājot IT pakalpojumu sfērā un nekustamo īpašumu tirdzniecībā. Ir mūsu biedrs jau labu laiku," sacīja partijas līderis.

Taču, kā liecina "Lursoft" dati, Fjodorovs pārstāv divus uzņēmumus, kuri ir parādā valstij.

SIA "Credit" VID administrētie nodokļu parādi šā gada 7. jūlijā ir 5680 eiro. Parāda summa kopš pērnā gada 26. jūlija ir pieaugusi par 145 eiro.

Savukārt SIA "Company.lv" šā gada 7. jūlijā bija 1500 eiro nodokļu parāds. Kopš pērnā gada 26. jūnija parāds ir pieaudzis par 24 eiro.

Fjodorovs 2006. gadā dibinātajā "Credit", no 2008. gada aprīļa līdz 2012. gada janvārim bija tajā valdes loceklis, bet pēc tam kļuva par uzņēmuma likvidatoru. Viņam "Credit" ar 426 eiro ieguldījumu pieder 15% daļu, bet pārējās daļas pieder Igaunijas uzņēmumam "Mobile Finance Europe OU".

2008. gadā reģistrētā "Company.lv" Fjodorovam pieder pilnībā. Kopš 2010. gada oktobra Fjodorovs ir uzņēmuma likvidators, bet pirms tam viņš bija firmas valdes loceklis.

Ziņots, ka ceturtdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā viesojas partijas "Progresīvie" valdes priekšsēdētājs Putnis, valdes locekle Ņenaševa un partijas biedre Inga Liepa-Meiere.

Kā ziņots, "Delfi TV ar Jāni Domburu" pirms šoruden gaidāmajām vēlēšanām īsteno diskusiju sēriju "Par ko balsot?". Pirmā šīs sērijas daļa tiešraidē bija skatāma divu nedēļu garumā, sākot ar 14. maiju. Šajās diskusijās katru darba dienu notika sarunas ar partiju līderiem par Latvijas politiskajiem spēkiem, to līdzšinējo darbību, konkurenci un potenciāliem piedāvājumiem.

Tā kā uz sarunu tika aicinātas visas partijas, kuru atbalsts sabiedrībā saskaņā ar publiski pieejamiem socioloģisko aptauju datiem pēdējā laikā vismaz vienā mēnesī pārsniedzis 1%, sarakstam pievienojas arī "Progresīvie", kas jūnija aptauju datos sasnieguši 1,1%. No katras partijas uz diskusijām aicināti trīs to formālie un faktiskie līderi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!