Šogad Dziesmu un Deju svētku laikā drošības iestādes līmeni vērtē kā augstāku nekā iepriekšējos svētkos pirms pieciem gadiem, pirmdien raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" sacīja Dziesmu un Deju svētu izpilddirektore Eva Juhņēviča.

Svētku dalībnieki iepriekšējos svētkos bērnus ņēmuši līdzi uz mēģinājumiem. "Bija vairākas darba grupas un šis jautājums tika skatīts divās rīcības komitejās, mēs gājām arī pie tiesībsarga, mēs gājām arī pie Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas, jautājām, kā mums rīkoties, jo nekad mēs neviens strikti neesam pateikuši," viņa skaidro.

"Drošībnieki mums pasaka - nē, nedrīkst. Mēs saprotam emocionāli, ka tas būs ļoti smags lēmums. Tas arī ir ļoti smags lēmums, bet šie riski ir pietiekoši augsti. Bet šis lēmums ir ļoti pārdomāts, tas nav tāds vienpersonisks lēmums - pasēdējām Latvijas Nacionālajā kultūras centrā, izdomājām un pieņēmām."

Juhņēviča apstiprina, ka drošības iestādes risku līmeni šajos svētkos vērtē kā augstāku nekā pagājušos svētkos.

Iepriekš svētku rīkotāji norādīja uz vairākiem potenciālajiem riskiem. Piemēram, apšaubāms, ka vecāki, paši piedaloties gan svētku koncertos, gan mēģinājumos, var pilnvērtīgi uzraudzīt savu bērnu un nodrošināt bērna drošību. Tāpat arī esot paredzams, ka infekciju risks sakarā ar lielo cilvēku skaitu būs paaugstināts, tāpat jāņem vērā mainīgie laika apstākļi, kas rada arī potenciālu pārkaršanas risku. Svētku pasākumu norises vietās netiek nodrošināti zīdaiņiem piemēroti higiēnas apstākļi – zīdaiņu pārtinamie galdi, vietas, kur var apmazgāt bērnu, vietas, kur uzsildīt bērna pārtiku, informē svētku rīkotāji.

XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki, kas šoreiz notiek Latvijas valsts simtgades zīmē, Rīgu pieskandinās no 2018. gada 30. jūnija līdz 8. jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!