Šonedēļ raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" iekšlietu ministrs un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks, atbildot uz jautājumiem par Nacionālo bruņoto spēku (NBS) helikopteru dalību ugunsgrēka Valdgales pagastā dzēšanā, apgalvoja, ka par helikopteru ierobežoto lidojuma stundu skaitu līdz tehniskajām apkopēm uzzinājuši vien ugunsgrēka trešajā dienā, bet Valsts meža dienesta (VMD) vadītājs – tikai pēc helikopteru iesaistes pārtraukšanas. Turpretim NBS atbildēs uz "Delfi" jautājumiem pirms raidījuma apgalvoja, ka par helikopteru apkopēm nekavējoties informētas citu dienestu amatpersonas, tomēr vēlāk atteicās precizēt, kad un kam šī informācija sniegta.

Pēc iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (V) iniciatīvas sestajā dienā kopš ugunsgrēka sākuma, 23. jūlijā, tika sasaukta Krīzes vadības padomes sēde, kurā tika lemts pieprasīt starptautisko palīdzību – helikopterus. Preses konferencē pēc sēdes ministrs paziņoja, ka ugunsgrēka dzēšanā "jānodrošina, ka mums vienlaicīgi varētu būt trīs helikopteri, kas būtu spējīgi strādāt".

NBS sniegtās atbildes atklāj, ka atbalsta ietvaros ugunsgrēka pirmajā nedēļā viena iesaistītā NBS helikoptera Mi-17 darba ilgums dzēšanā bijis 30 stundas, uzsākot darbu ugunsgrēka pirmās dienas vakarā. Otra helikoptera Mi-17 darba apjoms bijis vien 16 stundas, iesaistoties dzēšanas darbos otrās dienas vakarā.

Abi helikopteri beidza ugunsdzēšanas darbus jau nepilnas trīs diennaktis kopš ugunsgrēka sākuma – 20. jūlijā puklsten 14.20. Viens no helikopteriem līdz ar to "bija nolidojis lidojuma resursu, un tas šobrīd jau atrodas Lietuvā remonta rūpnīcā uz lielo apkopi", bet otrs helikopters atsāka darbu tikai ugunsgrēka astotajā dienā, 25. jūlija vakarā.

Tātad laikā līdz Krīzes vadības padomes sēdei trīs helikopteru vienlaicīga dalība notikusi tikai nepilnas divas diennaktis – no ugunsgrēka otrās dienas vakara, kad dzēšanas darbos piedalīties ieradās arī Lietuvas bruņoto spēku helikopters Mi-8.

Eiropas Savienības programmas "Copernicus" Ārkārtas situāciju pārvaldības pakalpojuma informācija liecina, ka ugunsgrēka trešajā dienā, 19. jūlijā, ugunsgrēka skartā teritorija bija 715,3 hektāri bet 23. jūlijā platība bija palielinājusies līdz 1206,6 hektāriem.

Eiropas Savienības programmas Copernicus Ārkārtas situāciju pārvaldības pakalpojuma kartes ar ugunsgrēkā skarto teritoriju 19. un 23. jūlijā:

"Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis teica, ka 18. jūlijā viņa rīcībā nebija precīzas informācijas par to, kādas ir NBS helikopteru turpmākās izmantošanas iespējas: "Līdz detaļām es to nezināju. Zināju, ka būs jāveic tehniskā apkope, bet to, kādā veidā un secībā varētu tikt iesaistīti, zina tikai tie, kas vada šo resursu konkrēti." Tomēr turpinājumā ministrs saistībā ar Lietuvas helikoptera piesaisti atzina, ka tai pat dienā bijusi informācija "ka varētu būt apgrūtināta mūsu helikopteru izmantošana".

Arī VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš apgalvoja, ka 18. jūlijā, kad ap pulksten 15.00 viņš sasauca un vadīja koordinācijas darba grupu Rīgā, viņa rīcība informācija par atlikušajām Latvijas helikopteru lidojuma stundām nebija. VMD priekšnieks Andis Krēsliņš atklāja, ka viņš par to, ka helikopteri beidz darbu 20. jūlijā, uzzināja tikai tad, kad tas jau bija noticis.

Amatpersonu teiktais neatbilst NBS atbildei uz "Delfi" jautājumu par informācijas sniegšanu par helikopteru atlikušo lidojuma stundu apjomu līdz apkopei: "Gaisa spēku operatīvais dežurants un piloti informēja nekavējoties, un uz pieprasījumu VUGD operatīvo dežurantu un VUGD atbildīgos darbiniekus (kas uz to brīdi bija nozīmēti par operāciju koordinētājiem) un Meža dienesta iesaistīto darbiniekus par jebkurām izmaiņām, kas bija saistītas ar iesaistīto gaisa kuģu stāvokli, apkopēm."

Pēc raidījuma "Delfi" lūdza NBS pārstāvjus saistībā ar formulējumu "nekavējoties" precizēt – kad tieši un kuriem citu dienestu darbiniekiem sniegta informācija. Tomēr, lai gan arī VUGD priekšnieks raidījumā atzina, ka ir jāturpina noskaidrot, kā notikusi informācijas apmaiņa starp dienestiem, NBS atbilde bija: "šādu datu mūsu rīcībā nav, jo konkrēto informāciju neapkopojam."

Tai pat laikā VUGD priekšnieks un iekšlietu ministrs raidījumā atzina, ka ceturtdien, 19. jūlijā, viņi ir zinājuši, ka nākamajā dienā NBS helikopteri beigs darbu.

Uz jautājumu par to, kāpēc Krīzes vadības padomes sasaukšana, lai lūgtu pēc starptautiskās palīdzības, nenotika 20. nevis 23.jūlijā, Kozlovskis atbildēja: "Par šo helikopteru iesaisti es konsultējos arī ar VUGD vadību tajā laikā, lai saprastu vispār, kādi resursi nepieciešami. To, ko esmu visu laiku teicis, lai informē mani kā ministru par šīm darbībām. Svētdien no rīta, runājot ar VUGD vadītāja vietnieku, es sapratu, ka ir jāsasauc šī sēde."

Uz jautājumu, vai VUGD priekšnieks vai viņa vietnieks iepriekš neteica ministram, ka vajag ātrāk sasaukt sēdi un prasīt palīdzību, ņemot vērā resursu nepietiekamību, Āboliņš atbildēja: "Neteicu."

Aizsardzības ministrijas atbildes uz 'Delfi' jautājumiem par NBS helikopteru dalību ugunsgrēka dzēšanā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!