Raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" šonedēļ Valsts meža dienesta (VMD) vadītājs Andis Krēsliņš pauda bažas, ka kūdras ieguves un ražošanas uzņēmuma SIA "Pindstrup Latvia" darbinieki nav savlaicīgi ziņojuši glābējiem par ugunsgrēku, kas vēlāk izplatījās arī mežā un izpostīja 1240,1 hektāru lielu platību.

"Es varu precizēt, jo ir diezgan droši – mūsu ugunsnovērošanas tornis 17.13 pirmoreiz šinī teritorijā pamanīja dūmus," atklāja Krēsliņš. Viņš uzsvēra, ka būtu ļoti labi, ja "vietējie būtu, pirmkārt, jau savlaicīgi droši vien paziņojuši VUGD".

Kā liecina VUGD portālam "Delfi" sniegtā informācija, dienests 17. jūlijā izsaukumu uz Talsu novada Valdgales pagastu, kur dega kūdras purvs, saņēma pulksten 17.33 jeb 20 minūtes pēc tam, kad dūmus pamanīja no VMD torņa.

Uz jautājumu vai Krēsliņa versija ir, ka vietējie būtiski aizkavējuši ziņšanu dienestiem, viņš atbildēja, sakot: "es nezinu to situāciju uz vietas, tāpēc strādā policija, bet zināmas bažas, ja ir 15 minūtes no brīža, kad mūsu tornis ieraudzīja, līdz zvanam VUGD, droši vien, ka varētu pastāvēt".

Taujāts, kāpēc tad cilvēks, kas bija tornī, pats nezvanīja uzreiz, kad pamanīja dūmus, VMD vadītājs skaidroja, ka notikusi saziņa ar "Pindstrup Latvia" cilvēkiem un noskaidrots, ka notiek dzēšana.

Arī VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš apstiprināja, ka aizkavēšanās varētu būt bijusi, jo, ierodoties notikuma vietā, piedūmojums bijis jau ļoti liels.

Tāpat viņš atgādināja, ka "ugunsdrošības noteikumi skaidri un gaiši nosaka, ka ikvienas – gan privātpersonas, gan juridiskas personas – pienākums ir, ieraugot ugunsgrēku, ziņot par to glābšanas dienestam".

SIA "Pindstrup" pārstāvis Edijs Ločmels iepriekš "Delfi" norādīja, ka viņam nav precīzas informācijas par to, cikos izcēlies ugunsgrēks, un "ne gluži pirmajā minūtē mēs zvanījām, bet pieļauju, ka diezgan operatīvi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!