Medijos un sabiedrībā ir daudz nepilnīgas informācijas par to, ar ko kopš eiro ieviešanas nodarbojas Latvijas Banka, raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" otrdien teica centrālās bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Darbinieku skaits, "kopš es esmu atnācis", ir samazinājies no 750 cilvēkiem uz 500, skaidroja Rimšēvičs. Viņš uzsver, ka kopš Latvijas iestāšanās Eirozonā Latvijas Bankas darba apjoms ir būtiski pieaudzis. "Iedomāsimies, ka Latvija iestājas NATO un mēs likvidējam Latvijas armiju. Tā taču nenotiek," viņš teica.

Kā līdzšinējos 25 gadus centrālā banka turpina īstenot "pilnu monetāro politiku, proti, naudas drukāšanu, attiecīgā naudas daudzuma nodrošināšanu apgrozībā, komercbanku kredītresursu nodrošināšanu, kā arī stabila valūtas kursa un zemu procenta likmju nodrošināšanu, Rimšēvičs skaidroja.

Uz raidījuma vadītāja skepsi par to, ka Latvijas Banka nodrošina eiro stabilitāti, viņš atbildēja: "Jā, mēs esam daļa no Eirozonas, mēs sēžam pie galda ar visām pārējām valstīm un mēs esam tie, kas veido viedokli."

Tāpat Latvijas Banka ir "visu norēķinu epicentrs, kā tehnoloģiju uzņēmums, kas veic visus starpbanku norēķinus tirgū". Pēc viņa teiktā, ikdienā tiek veikti 160 tūkstoši maksājumu miljarda eiro apmērā. To, ka Igaunijas centrālajā bankā funkcijas nodrošina uz pusi mazāk cilvēku, Rimšēvičs skaidroja ar to, ka Igaunijā neglabājas banku rezerves un centrālās bankas apsardzi veido trīs cilvēki, bet visi datorpakalpojumi tiek nodrošināti ārpakalpojuma veidā. Viņš ir pārliecināts, ka igauņi šajā ziņā strādā neefektīvāk, turklāt kaimiņi arī vairākkārt lūguši Latvijas palīdzību.

Tāpat Latvijas Banka ir Baltijas valstu skaidras naudas glabāšanas centrs, un "bez Latvijas Bankas apgrozībā neiziet neviena eiro banknote".

Pilnu interviju iespējams redzēt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!