Foto: Publicitātes foto

17. novembris pasaules vēsturē ir nozīmīgs datums – šajā dienā Anglijā sāk valdīt leģendārā karaliene Elizabete I (1558), atklāts Suecas kanāls (1869), amerikāņi oficiāli atzinuši Padomju Savienību (1933) un uz mūžīgiem laikiem "noparkots" kreiseris Aurora (1948).

Tomēr DELFI Izklaide šajā dienā izceļ 1970. gada 17. novembri, kad amerikāņu izgudrotājs Duglass Karls Engelbarts saņēma patentu uz pasaulē pirmo datorpeli, ko viņš ar savu komandu bija izstrādājis trīs gadus iepriekš. Tajā laikā pele bija koka korpuss ar diviem metāla diskiem.

Daudz plašāk datorpele kļuva pieejama pēc 1984. gada, kad kompānija Apple laida klajā jauno Macintosh datoru.

Engelbarta izgudrojums tolaik vēl bija tik agrīnā izplatības stadijā, ka nopelnīt lielu naudu izgudrotājam un viņa kolēģiem ar to neizdevās. Pēc 17 gadiem beidzās izgudrojuma patents un datorpele kļuva par sabiedrības īpašumu. Kopš astoņdesmito gadu vidus ir pārdots vismaz miljards šo izstrādājumu.

Engelbarts bija viens no pirmajiem, kurš centās datortehnoloģija padarīt lietotājiem draudzīgas. Viņš pats ir norādījis, ka strādā pie "cilvēka intelekta paplašināšanas". Viņš darbojies arī pie agrīno e-pasta, interneta un teksta apstrādes programmu izstrādes.

Engelbarts no nieru mazspējas nomira šī gada 2. Jūlijā, būdams 88 gadus vecs.

Interesants fakts: angļu valodā grauzējs pele daudzskaitlī rakstāms kā "mice", savukārt datorpelei pieļaujamas paralēlformas - "mice" un "mouses".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!