19. novembris pasaules vēsturē ir nozīmīgs datums – šajā dienā Bastīlijā miris "cilvēks dzelzs maskā" (1703), dibināts Dailes teātris (1920), uz Mēness nolaidies Apollo 12 (1969), bet Pele guvis savus tūkstošos vārtus (1969).

Tomēr DELFI Izklaide šajā dienā izceļ 2004. gada 19. novembri, kad Nacionālās Basketbola asociācijas (NBA) spēlē starp Detroitas Pistons un Indiānas Pacers izcēlās mežonīgākais kautiņš šīs līgas vēsturē.

Līdz spēles beigām bija atlikusi mazāk nekā minūte, kad laukumā sakašķējās daži basketbolisti. Drīz vien tiesneši viņus nomierināja, bet, kad Pacers spēlētājs Rons Artests (attēlā) apsēdās uz rezervistu soliņa, kāds skatītājs viņam iemeta ar limonādes pudeli.

Artests neizturēja, nolamāja skatītājus, bet tas izraisīja masveida kautiņu starp abu komandu spēlētājiem un arī daudziem šī vakara līdzjutējiem.

Parasti NBA kautiņi ilgst ne vairāk kā divas sekundes, taču šis vardarbības uzliesmojums ilga vairākas minūtes. Rezultātā - virkne diskvalifikāciju, tiesu darbi, apsūdzības gan spēlētājiem, gan skatītājiem, 11 miljonu dolāru zaudējumi, NBA jaunie noteikumi par alkohola ierobežošanu utt.

Pats Rons Artests, kurš netieši izraisīja šo "NBA vēsturē mežonīgāko kautiņu", pirms diviem gadiem oficiāli mainīja vārdu. Tagad viņš spēlē klubā New York Knicks, un ir pazīstams ar vārdu "Metta World Peace".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!