Foto: stock.xchng
32 procenti jeb gandrīz trešā daļa Krievijas iedzīvotāju uzskata, ka Saule ir Zemes pavadonis un tā riņķo ap mūsu planētu, liecina aptauja, kas veikta par godu 8. februārim – Krievijas Zinātnes dienai. Aptaujas rīkotāji salīdzinājuši, ka 2007. gadā situācija bija nedaudz labāka – toreiz pie šādiem uzskatiem pieturējās tikai 28% krievu.

Tāpat pieaudzis to Krievijas iedzīvotāju skaits, kuri uzskata, ka pilnu apgriezienu ap Sauli Zeme veic viena mēneša laikā - no 14 procentiem 2007. gadā līdz 20 procentiem 2011. gadā. Zināšanas par planētu Zemi gan krieviem ir noturīgākas, jo tikai 8% respondentu uzskata, ka planētas centrs nav karsts.

Viens no grūtākajiem jautājumiem šajā aptaujā izrādījies par radiāciju: 11% krievu uzskata, ka radioaktīvs piens kļūst dzerams uzreiz pēc izvārīšanas, bet 55% ir pārliecināti, ka visu radioaktivitāti uz Zemes ir radījuši paši cilvēki. Noskaidrots arī, ka šogad 52% krievu uzskata, ka elektroni ir mazāki par atomiem.

Savukārt uz jautājumu, vai skābeklis uz Zemes rodas no augiem, apstiprinoši atbildējuši 78% krievu, kas ir par pieciem procentiem mazāk nekā pirms četriem gadiem. Tāpat aizvien vairāk krievu (jau 30%) uzskata, ka cilvēki un dinozauri uz Zemes parādījušies vienlaicīgi.

Viskrievijas sabiedriskās domas pētīšanas centrs šo aptauju veica laika posmā no 29. līdz 30. janvārim, un aptaujas gaitā jautājumi par zinātni tika uzdoti 1,6 tūkstošiem Krievijas iedzīvotāju no 138 apdzīvotām vietām dažādos Krievijas Federācijas reģionos.

Krievijas mediji gan aptaujas rezultātus papildina ar teikumu, ka aptuveni tikpat izglītotas ir arī citas pasaules nācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!