Otrdien, 22. maijā, Azerbaidžānas pilsētā Baku norisinājās starptautiskā dziesmu konkursa Eirovīzija 2012 pirmais pusfināls, kurā par iespēju sestdien kāpt uz fināla skatuves cīnījās arī Latvijas pārstāve Anmary – viņai gan iekļūt finālā neizdevās.

Eirovīzijas pirmo pusfinālu atklāja Melnkalnes pārstāvis Rembo Amadejs ar Eirovīzijas standartiem neierastu ironisku kompozīciju Euro Neuro un humoristisku priekšnesum. Viņam sekoja romantiskais īslandiešu duets ar dziesmu Never Forget, bet kā trešā uz skatuves kāpa grieķu daiļava Eleftērija ar dziesmu Aphrodisiac.

Ar ceturto kārtas numuru uz skatuves kāpa Latvijas pārstāve Anmary, kuras trīs minūtes garā priekšnesuma režiju bija uzņēmusies Dace Pūce, piektā uzstājās Albānijas pārstāve Rona ar skumjo un emocionālo dziesmu par nākotnē gaidāmo bezcerību Suus, bet dzīvesprieku Eirovīzijā atgrieza Rumānijas grupa Mandinga ar dziesmu Zaleilah.

Šveici konkursā pārstāvēja divi brāļi Ivans un Gabriels, kuri spēkus apvienojuši grupā Sinplus, ar dziesmu Unbreakable, viņiem sekoja beļģu pārstāve Irisa ar dziesmu Would You, bet devītā uz skatuves kāpa somu dziedātāja Pernila Karlsone ar dziesmu När jag blundar.

Izraēlas godu aizstāvēja jautra grupiņa Izavo, kuri paši sevi raksturo kā psihedeliskā roka, disko un pankroka miksli ar arābu piešprici - viņi publiku izklaidēja ar atraktīvu priekšnesumu un dziesmu Time, bet Sanmarīno pārstāvēja dziedātāja Valentīna ar dziesmu par atkarību no sociālajiem tīkliem The Social Network Song - Uh Oh Oh.

Kipru nozīmīgajā sacensībā pārstāvēja 18 gadus vecā Ivija, kura dzimtenē jau izdevusi divus diskus un tiek salīdzināta ar Lady Gagu, ar dziesmu La La Love, bet kā trīspadsmitā uz skatuves kāpa dāņu pārstāve Soluna ar dziesmu Should've Known Better.

Ar četrpadsmito kārtas numuru uz skatuves kāpa vienas no pirmā pusfināla favorītēm - Buranovas vecmāmiņas no Krievijas ar dziesmu Party for Everybody un tikko no krāsns izņemtiem siltiem plācenīšiem.

Kā piecpadsmitā uz skatuves kāpa grupa Compact Disko no Ungārijas, kuri novērtēti gan dzimtenē, gan guvuši labas atsauksmes un dažus apbalvojumus Eiropā - viņi skatītāju simpātijas mēģināja iekarot ar dziesmu Sound of Our Hearts, bet  Austriju konkursā pārstāvēja "traktorgangsterballīšrepa" grupa Trackshittaz, kuri ar kompozīciju Woki mit deim Popo vēlējās iekustināt Eirovīzijas skatītāju pēcpuses.

Priekšpēdējais uz skatuves kāpa Moldovas pārstāvis Paša Parfēnijs ar dziesmu par mūzikas varu pār meitenēm Lăutar, bet pirmo pusfinālu noslēdza kolorītie īru dvīņi Jedwards ar dziesmu Waterline, uguņiem un iespaidīgu fināla lēcienu strūklakā.

Arī šogad, kā jau ierasts, balsojumā tika summēts profesionālas žūrijas un skatītāju vērtējums attiecībā 50:50 - Latvijā žūrijas pienākumus pildīja Markus Riva, Yana Kay, Ralfs Eilands un citi mūzikas profesionāļi.

Pusfinālā izdevās iekļūt Rumānijas, Moldovas, Īslandes, Ungārijas, Dānijas, Albānijas, Kipras, Grieķijas, Krievijas un Īrijas pārstāvjiem, bet Latvija jau ceturto gadu pēc kārtas konkursa finālā neiekļuva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!