Foto: DELFI

Viens no LNT šova Latvijas Zelta talanti pirmās kārtas laureātiem - kokles spēles meistars Ansis Jansons no Limbažu puses (attēlā) - ikdienā ir īsts nacionālists un spēlē neskaitāmus mūzikas instrumentus, bet tieši kokle sniedz viņam īpašu lidojuma sajūtu.

"Man ir liels prieks par to, ka skatītājiem etniskā mūzika, kas nav ļoti populāra, iepatikās labāk, nekā dažs laba krāšņais šovs," gandarījumu par iekļūšanu šova pusfinālā portālam DELFI Izklaide pauž Ansis.

Viņš pats spēlē neskaitāmus instrumentus - klarneti, klavieres, akordeonu, dūdas, blokflautu, mutes ermoņikas un tāšu taures -, bet interese par kokli viņam radusies vien pirms pusotra gada.

"Koklei ir tāds knifs - tā dod īpašu brīvības un tādu kā lidojuma izjūtu. Kaut ko līdzīgu var panākt, nodarbojoties ar ekstrēmajiem sporta veidiem - kokles spēle dod adrenalīnu, tās laikā zūd stress un rodas izjūtas, ko nevari aprakstīt vārdos," stāsta jaunais koklētājs.

Pusotra gada laikā viņš pašmācības ceļā ar mammas, folkloras kopas vadītājas, palīdzību, apguvis instrumentu tik labi, ka šovā Latvijas Zelta talanti demonstrēja meistara cienīgu priekšnesumu, kļūstot par vienu no pusfinālistiem.

Savu talantu Ansis kādu laiku izmantojis, lai nopelnītu naudiņu, spēlējot kokli kā ielu muzikants. Pēc laika viņš ar domubiedriem izveidojis koklētāju grupu Dārdi - arī šie jaunieši Vecrīgas ielās uzņemti ar sajūsmu.

Anša vecāki ir folkloras kopas vadītāji, un tautas vērtības puisim allaž bijušas tuvas, un viņš darbojas Latviešu nacionālistu kluba Limbažu nodaļā, mācot jauniešiem latviskās vērtības - valodu, vēsturi un kultūru.

"Nacionālā nostāja man ir ļoti spēcīga. Uzskatu, ka cilvēku aizplūšana no Latvijas ir pārejoša parādība - tie, kam ir nacionāla nostāja, šeit paliks, un man nav nekādu šaubu par to, ka Latvija, tās tradīcijas un vērtības nekur nepazudīs," savu redzējumu atklāj Ansis.

Šova Latvijas Zelta talanti pusfinālā viņš sola pārsteigt ar jau citādāku priekšnesumu, bet, ja izdosies tikt finālā, Ansis uz skatuves palīgā aicināšot visu savu koklētāju grupu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!