Foto: AFI

Atzīmējot ievērojamā latviešu režisora Jura Podnieka (attēlā) 60 gadu jubileju, klajā nākusi žurnālistes Tatjanas Fastas grāmata Juris Podnieks. Vai viegli būt elkam?, kurā aprakstīta gan režisora dzīve, gan noslēpumainā nāve 1992. gada Jāņos Zvirgzdu ezerā Kurzemē.

Gandrīz desmit gadus vācot materiālus par Podnieka dzīvi un bojāeju, grāmatas autore savā darbā aprakstījusi četrus iespējamos režisora nāves iemeslus. Kā pirmo viņa minējusi specdienestu iesaisti Podnieka nāvē, un šis apgalvojums balstīts uz tagadējā ģenerālprokurora Ērika Kalnmeijera sniegto informāciju, kurš deviņdesmitajos gados nodarbojies ar režisora nāves apstākļu izmeklēšanu.

"Zinu, ka bija dokuments ar oficiāliem secinājumiem par Jura nāvi. Un šis dokuments kādu dienu pazuda. Kalnmeijers apgalvoja, ka, iespējams, tas iznīcināts saistībā ar noilgumu..." žurnālam Privātā Dzīve atklājusi Fasta, kura ir gandrīz pārliecināta, ka Podnieka nāvē varētu būt vainojami specdienesti, jo 1990. gadā barikāžu laikā režisors, filmējot omoniešu uzbrukumu Viļņas televīzijai un apšaudi Bastejkalnā, fiksējis lietas, kas nevienam nebūtu bijis jāredz.

Kā otrs iespējamais Podnieka nāves skaidrojums esot laupīšana - režisors astoņdesmito gadu beigās un deviņdesmito gadu sākumā strādājis Anglijā, kur bija nopelnījis tiem laikiem lielu naudu un tika uzskatīts par turīgu cilvēku.

Tolaik Podnieks bija arī nodibinājis savu studiju, un grāmatas autore pieļauj, ka šīs režisora aktivitātes un labais materiālais stāvoklis kādam nav paticis, kā arī pieļauj, ka režisors bija atklājas kāda sava biznesa partnera noslēpumu, tādējādi kļūstot bīstams.

Trešā režisora nāves iemeslu versija ir daudz ikdienišķāka - vairāki Podnieka draugi un paziņas uzskata, ka, nirstot ar akvalangu ezerā, gluži vienkārši vīrieša sirds neizturēja pārslodzi.

Kā ceturtais režisora nāves iemesls, pēc grāmatas autore domām, varētu būt Podnieka saistība ar Gruzijas magu un ezoteriķi Georgiju Iberioni, ar kuru vīrietis iepazinies kādā no saviem ārvalstu braucieniem.

1992. gadā Iberioni pēc vietējo ufologu aicinājuma ieradies Rīgā, ticies arī ar Podnieku un spriedis par arheoloģiskajiem izrakumiem Velnalā Siguldā. Dīvainais vīrs Velnalā ne tikai veica izrakumus, bet arī, izmantojot Lielvārdes jostu, uzsāka arī maģisku rituālu, kura mērķis bija Latvijas sadalīšana.

Rituāla filmēšanas gaitā Podnieks sapratis, kas notiek, un pieteicis Iberioni karu. Rituāls tika filmēts pirms Jāņiem, bet režisors bojā gāja 23. jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!