Foto: stock.xchng

Katra mūsdienīga sieviete, uzzinot, ka ir mātes cerībās, nekavējoties meklē informāciju interneta cāļos, dažādā topošajām mātēm domātajā literatūrā un apspriežas ar paziņām, tādējādi gūstot kaudzēm nepareizu priekšstatu par grūtniecību.

Lai ieviestu skaidrību šajos sabiedrībā izplatītajos priekšstatos bērnu gaidīšanas jautājumos, ārvalstu eksperti apkopojuši desmit no populārākajiem ar grūtniecību saistītajiem mītiem.

Pirmais mīts. Grūtniecēm jāievēro īpaši mierīgs dzīvesveids. Speciālisti atzinuši, ka gadījumos, ja topošās māmiņas veselības stāvoklis un pašsajūta ir laba un ārsti nav sievieti brīdinājuši par īpašiem piesardzības pasākumiem, sievietei grūtniecības laikā vēlams saglabāt līdzšinējo dzīvesveidu un nekādā gadījumā viņai nevajadzētu atteikties no ierastajām aktivitātēm, ja vien tās acīmredzami nekaitē gaidāmajam mazulim.

Otrais mīts. Grūtniecība sievietes dzīvē neko nemaina. Šo daudzu žurnālu izplatīto mītu speciālisti apstrīd, jo gaidāmais mazulis sievietes dzīvē ievieš zināmas korekcijas - gaidību laikā sieviete daudz asāk reaģē uz apkārtējās vides kairinājumiem (smaržām, garšām, temperatūras izmaiņām u.tml.), kas grūtniecei var radīt gan patīkamas, gan ļoti nepatīkamas izjūtas.

Trešais mīts. Sievietes ķermenis pēc dzemdībām nemainīsies. Lai gan tiek uzskatīts, ka, ievērojot visus nepieciešamos piesardzības pasākumus, sievietes augums pēc bērna laišanas pasaulē būs tāds pats kā pirms grūtniecības, tūkstošiem piemēru liecina par pretējo - atgūt formu pēc dzemdībām ir ilgstošs un ļoti sarežģīts process, bet atsevišķu šovbiznesa zvaigžņu lielīšanās, ka viņas ātri kļuvušas slaidas, lielākoties iespējama tikai plastikas ķirurgu un citu modernās medicīnas atklājumu dēļ.

Ceturtais mīts. Grūtniecība nav iedomājama bez pretstriju krēma. Šo brīnumlīdzekļu ražotāji dara visu, lai liktu topošajām mātēm noticēt, ka bez pretstriju krēma viņas augums uz mūžīgiem laikiem paliks sakropļots, tomēr mediķi ir pārliecināti, ka tas, vai pēc grūtniecības uz ķermeņa paliks rētojumi, lielā mērā ir atkarīgs no gēniem.

Ja sievietes mātei vai vecmāmiņai bijušas izteiktas problēmas ar strijām, tad topošo māmiņu no šāda likteņa praktiski nekas nespēj glābt, tāpēc tērēt milzu naudu dažādu brīnumsmēru iegādei nebūtu prātīgi.

Piektais mīts. Grūtniecība - tā nav slimība. Šo uzskatu neviens no speciālistiem negrasās apstrīdēt, jo, lai gan bērna gaidīšanas laikā sievietes organisms ir pakļauts papildus slodzei, gaidības nav uzskatāmas par slimību. Tiesa gan, šajā laikā sievietei ir īpaši jāseko līdzi savam uzturam un jāuzņem dažādi papildus vitamīni, jo grūtniecības laikā mēdz vājināties imunitāte un sieviete kļūst uzņēmīga pret dažādām saslimšanām, kuras var kaitēt mazulim vai pat izraisīt spontāno abortu.

Sestais mīts. Grūtniecības laikā nedrīkst krāsoties un apmeklēt frizieri. Daudzas vecākās paaudzes sievietes ir pārliecinātas, ka, piemēram, matu krāsošana vai dezodoranta un smaržu lietošana var nevēlami ietekmēt gaidāmo mazuļu veselību, tomēr speciālisti dažādos pētījumos secinājuši, ka vairums mūsdienīgo skaistumkopšanas līdzekļu sievietes un embrija veselībai nekādu ļaunumu nespēj nodarīt.

Tādēļ labāk turpināt ierastās izskaistināšanās darbības, nevis radīt iespaidu, ka grūtniecības laikā sieviete zaudē visu savu sievišķīgo burvību.

Septītais mīts. Pirms dzemdībām nevajag iegādāties bērnam apģērbu un mantiņas. Ir cilvēki, kuri māņticīgās bailēs grūtniecības laikā ar pūriņa sarūpēšanu mazulim neaizraujas, tomēr bērnu aprūpes speciālisti atzīst, ka tā ir kļūda, jo bērnu mirstības koeficients dzemdību laikā ir daudz mazāks nekā veiksmīgi pasaulē nākušu mazuļu skaits.

Daudz pareizāk ir jau laicīgi iegādāties visu nepieciešamo, jo pēc dzemdībām rodas jaunas rūpes, kas iepirkšanos padara grūti realizējamu.

Astotais mīts. Pēc dzemdībām sieviete varēs turpināt ierasto dzīvesveidu. Pat ja sievietei ir mīļotais vīrietis un palīgi, ar kuriem dalīt rūpes par jaundzimušo, sievietes dzīve pēc dzemdībām mainās, un priekšstats, ka dzīve turpināsies ierastajās sliedēs, ir mānīgs.

Speciālisti gan mierina, ka jaunās māmiņas dzīve pēc dzemdībām nekļūst sliktāka - tā vienkārši ir citāda, un sievietei jārēķinās ar saviem jaunajiem pienākumiem, jo, piemēram, mazuļa barošanu ar krūti dzīvesbiedram uzticēt gluži vienkārši nav iespējams.

Devītais mīts. Māmiņa pati spēj ar visu tikt galā. Laikā, kad ar dažādiem līdzekļiem tiek atbalstītas vientuļās māmiņas, bērnu kopšanas speciālisti tomēr mudina sievietes padomāt pirms šādu lēmumu pieņemšanas, jo zīdaiņa aprūpe prasa vismaz 18 stundas diennaktī, un to apvienot ar ikdienas praktiskajiem darbiem, bērnu audzinot pilnīgi vienai, nav iespējams.

Protams, viens no risinājumiem ir algot mājkalpotāju, kas jaunās māmiņas vietā veic mājas soli, vai arī rūpes par mazuli uzticēt radiniekiem, auklēm vai draudzenēm - aizrauties ar visu darbu uzkraušanu saviem pleciem var būt bīstami, jo tas sievietei draud ar fizisku un emocionālu sabrukumu.

Desmitais mīts. Grūtniece par bērniem spēj iegūt visu vajadzīgo informāciju. Lai gan daudzas topošās māmiņas gaidību laikā aizraujas ar dažādu kursu apmeklēšanu, konsultējas ar radiniekiem un lasa izglītojošo literatūru, speciālisti apšauba, ka kāda sieviete pirms bērna nākšanas pasaulē var uzskatīt, ka par mazuļu kopšanu zina visu.

Ārsti nenoliedz, ka kursos un grāmatās iegūtā informācija var izrādīties noderīga, bet brīdina, ka ikviens jaunais vecāks, sākot rūpēties par mazuli, saskaras ar neskaitāmām situācijām, kurām risinājumu var rast tikai un vienīgi bērna kopšanas laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!