Foto: DELFI

Otrdien, 17. aprīlī, Rīgā notikušajā konkursa Jaunais vilnis 2012 Eiropas atlasē žūrija par Latvijas pārstāvjiem šīs vasaras konkursā izvēlējās grupu Framest (attēlā) – muzikālās apvienības pārstāvji par šādu rezultātu ir ļoti pārsteigti, bet sola Jūrmalā parādīt visu, uz ko ir spējīgi.

"Mēs rēķinājāmies, ka būs jādodas uz Maskavas atlasi un vēlreiz jāparāda, ko mēs varām, bet žūrija lēmumu pieņēma ar pirmo piegājienu, un tas mums ir liels pārsteigums - uz šādu rezultātu nebijām cerējuši," sarunā ar DELFI Izklaidi stāsta grupas runasvīrs Jānis Ķirsis.

Atlasē Framest pārsteiguši paši sevi

"Mēs pārsteidzām arī paši sevi, jo atlasē nodziedājām tā, kā to darām arī ikdienā - ļoti brīvā atmosfērā viegli sarunājoties ar klausītāju. Ir svarīgi no sevis netaisīt kaut kādu tēlu, kas tu patiesībā neesi," atzīst Ķirsis.

Framest savu darbību uzsākusi pirms sešiem gadiem, šajā laikā grupas sastāvs ir mainījies, bet tagad apvienībā dzied pieci dalībnieki - Jānis Ķirsis, Miks Abaroniņš, Beāte Zviedre, Elīna Šmukste un Edgars Janovs.

Visiem grupas dalībniekiem ir muzikālā izglītība - viņi absolvējuši Rīgas Doma kora skolu, un daļa no grupas studijas nolēmuši turpināt J.Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

"Bez muzikālās izglītības ir grūti izpildīt džezu un akadēmisko mūziku. Izglītība ir visa pamatu pamats, un Rīgas Doma kora skolā ieliktais pamats ir neizjaucams," vērtē Framest līderis.

Savu stilu Framest raksturo kā smooth jazz, un galvenais uzsvars tiek likts uz a capella dziedājumu. Tomēr, kā uzsver Ķirsis, grupas muzicēšanas veids ir ļoti plašs un aptver daudzveidīgus stilus, sākot no akadēmiskās mūzikas un beidzot ar vieglo estrādes žanru.

Konsultēsies ar Busuli, Cosmos un "Saldajām lēdijām"

Savu uzvaru Jaunā viļņa atlasē Framest vēl līdz galam nav aptvēruši, bet par gatavošanos vasaras lielajam notikumam pārlieku satraukušies grupas dalībnieki nav.

"Mēs zinām, uz ko mēs ejam. Labi, ka mums ir daudz labu draugu, kuri jau tam ir izgājuši cauri - Intars Busulis, grupa Cosmos un Lady's Sweet. Mēs ar viņiem noteikti konsultēsimies un uzklausīsim viņu padomus," stāsta Ķirsis.

Ierasts, ka Jaunajā vilnī liela teikšana ir pasākuma organizatoriem - ik gadus konkursantu priekšnesumos korekcijas ievieš pasākuma režisors Aleksandrs Revzins un citi, bet tas Framest nebaida.

"Gan dzīvē, gan konkursos svarīgi ir tas, ka mūziķim uz jebkuru pasākumu ir jānāk ar savu pārliecību. Ja režisors spēj tam noticēt, viss ir kārtībā, bet, ja mūziķis atnāk, noplāta rokas un lūdz uztaisīt viņam visu no jauna, sākas problēmas.

Gan jau mums viss būs labi, bet mēs rēķināmies, ka Jaunajā vilnī mūs pamatīgi izdresēs," spriež Framest solists.

Par to, ka Jaunajā vilnī, ko ierasts uztvert kā popmūzikas pasākumu, sapratīs arī viņus, kuri darbojas ne tik tradicionālā žanrā, Framest ir pārliecināti - to pierādījusi gan žūrijas attieksme atlasē, gan tādu izpildītāju kā Cosmos un Busuļa panākumi agrāko gadu konkursos.

Latvieši pie Framest pieradīšot pamazām

"Arī citus gadus žūrija un cilvēki novērtēja tos mūziķus, kuri ikdienā nenodarbojas tikai ar populāro mūziku. Jaunais vilnis jau nav tikai plika dziesmiņu atdziedāšana, un tur nav tā, ka tiek spiests tikai uz šovu un netiktu ņemtas vērā izpildītāju mākslinieciskās dotības un radošums," novērojis Ķirsis.

Framest apzinās arī to, ka, uzvarot Jaunā viļņa atlasē, viņiem uzlikta liela atbildība, bet mūziķi ir gatavi attaisnot uz sevi liktās cerības. Tāpat viņi cer, ka Latvijas publika, kam pagaidām Framest vārds ir svešāks, viņus sapratīs.

"Uzdevums ir ļoti atbildīgs, bet ir skaidrs, ka Latviju ir jāpārstāv profesionāliem un mērķtiecīgiem mūziķiem.

Mūsu galvenais uzdevums ir paskaidrot, ka mēs neesam otrs Cosmos, bet es domāju, ka cilvēki Latvijā pamazām to sapratīs un pakāpeniski pie mums pieradīs," cer Ķirsis un neslēpj, ka Jaunais vilnis var būt arī kā atspēriena punkts muzikālās darbības ģeogrāfiskai paplašināšanai.

"Tāda rakstura mūzika, kādu izpildām, ir populāra arī Krievijā. Protams, ir jāskatās, vai tieši šobrīd pēc tādas ir pieprasījums, bet noteikti nevajag atmest iespēju sadarboties ar Krieviju, jo šajā valstī mūziku mīl. Vienreiz dzīvē vajag šādu iespēju izmantot," spriež Ķirsis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!