No 18. līdz 20. jūnijam Latvijā pirmo reizi viesojas populārais amerikāņu eksorcists Bobs Larsons ar komandu. Lai gan viņa profesija ir visai neparasta, uz interviju ar Sātana izdzinēju bija ieradušies tikai divi rakstošie mediji.

66 gadus vecais eksorcists ir radio un televīzijas evaņģēlists, vairāk nekā 30 grāmatu par rokmūziku, kultiem, okultismu, alternatīvo garīgumu un sātanismu autors, kā arī starptautiskās draudzes Spiritual Freedom Churches International mācītājs un dibinātājs.

Kā eksperts pārdabisko fenomenu un okultisma jautājumos viņš ir uzstājies dažādos televīzijas šovos un raidījumos, pats aktīvi darbojas kā vairāku TV un radio šovu vadītājs. Šobrīd Larsons viesojas Latvijā, un intervija ar izklaides portālu Mango notiek viesnīcā Radisson, kur Sātana izdzinējs bija apmeties.

Kā jūs kļuvāt par Sātana izdzinēju?

Tas nav darbs, uz ko var pieteikties. Es vienkārši bieži satiku cilvēkus, kuriem bija dēmoni. Cilvēki nāca man klāt un lūdza, lai es viņiem palīdzu. Kad es ar viņiem sāku runāt vai par viņiem aizlūgt, no viņu ķermeņiem ar mani sāka runāt dēmoni. Es nolēmu šajā sakarā kaut ko darīt - palīdzēju vienam pēc otra un tā arī kļuvu par eksorcistu.

Kaut kā taču cilvēkiem vajadzēja zināt, ka jūs esat tas, kurš palīdzēs. Man, piemēram, neviens nenāk klāt ar tādiem lūgumiem.

(Smejas.) Daudzi cilvēki vēršas pie manis caur internetu. Mana reputācija gadu laikā ir pieaugusi. Esmu bijis Vatikānā un strādājis kopā ar labākajiem eksorcistiem. Esmu bijis daudzos televīzijas šovos, piemēram, Oprah un Doctor Phil. Ja google meklētājā ievadīsiet vārdu "exorcist", atradīsiet mani!

Vai atceraties savu pirmo Sātana izdzīšanas lietu?

Jā. Tā bija 15 gadus veca meitene, kurai šķita, ka viņai ir sekss ar nelabo. Tas bija ļoti smags gadījums, bet es no tā daudz mācījos. Tas mani aizrāva, tāpēc es sāku aizvien vairāk un nopietnāk apgūt šo amatu.

Jūs esat sarakstījis vairākas grāmatas par sātanismu klasiskā roka un hipiju laikmetā? Kas, jūsuprāt, ir Sātana visapsēstākie mūziķi? Bītli? Stouni? Varbūt Ozijs Osborns?

(Smejas.) Man nav ne mazāko šaubu, ka Ozijam ir dēmoni. Jūs zināt, nesen nomira Ronijs Džeimss Dio - cilvēks, kurš slavens ar Sātana pielūgšanas zīmi. Es teikšu tā: es esmu pārdzīvojis gandrīz visus savus ienaidniekus. Man ir daudz labāka veselība un daudz labāka dzīve nekā viņiem. Pagājušajā gadā es uzkāpu Kilimandžaro kalnā, bet lielākā daļa Sātana apsēsto rokmūziķu no rīta nevar pat izkāpt no gultas.

Viens no hrestomātiskākajiem gadījumiem jūsu karjerā ir tiešraides sarunas radio ar death metal grupas Deicide līderi Glenu Bentonu. Vai spējāt palīdzēt arī viņam?

Viņš mani tiešām ienīda. Bet izskatījās, ka ik reizi pēc jauna albuma izdošanas viņš man vēlējās piezvanīt. Es nezinu, vai tas patiešām bija Sātans, vai viņš vienkārši vēlējās publicitāti. Bet es tā arī viņam netiku klāt. Bieži vien nav iespējams noteikt - tas ir Sātans vai šovbizness.

Kādi vēl populāri mūziķi, jūsuprāt, ir Sātana apsēsti?

Ir tāda amerikāņu grupa Morbid Angel. Pa radio man notika eksorcisma sesija ar tās grupas līderi. Viņš pēc tam man bija pateicīgs un jutās atvieglots. Tāpat esmu ceļojis ar grupu Slayer. Neko daudz gan viņiem nevarēju līdzēt, jo grupa gandrīz visu laiku bija narkotiku reibumā.

Vai dēmoni var apsēst arī krietnu kristieti?

Pilnīgi noteikti! Esmu veicis eksorcismu arī ļoti slaveniem mācītājiem. Vienā no viņiem bija iemājojis slepkavības gars, un viņš mani centās izmest pa 17. stāva logu. Es izdzinu šo dēmonu, un tagad viņš jūtas lieliski. Jebkuram var būt dēmoni, pat žurnālistam.

Vai tie var būt arī ateistiem?

Jo īpaši ateistiem! Sātans ne vienmēr iemājo cilvēkos, kuri izskatās ļauni. Bieži vien tas ir atkarīgs no tā, cik liela trauma vai pārinodarījums cilvēkam bijusi pagātnē. Tāpat to ietekmē arī okultisma praktizēšana un narkotiku lietošana - šie cilvēki ir visvairāk atvērti Sātanam.

Jūs esat ne tikai eksorcists, bet vienlaicīgi arī šovmenis. Tomēr lielākoties cilvēki neko daudz nezina par šo profesiju. Cik daudz patiesības ir, piemēram, klasiskajā Viljama Fridkina filmā The Exorcist vai filmā The Exorcism of Emily Rose?

Vispirms atbildēšu uz komentāru par šovmeni. Patiesībā es savu karjeru sāku kā rokmūziķis. Tā kā man ir ļoti pazīstama lieta būt uz skatuves pūļa priekšā. Tikai atšķirība tagad ir tāda, ka lieta, ar ko nodarbojos, ir ļoti ļoti īsta. Tas, ka to daru publiski, varbūt izskatās kā šovs, bet arī Bībelē ikviens eksoscisms notika publiski. Un arī Jēzus to darīja publiski.

Runājot par filmām, uzskatu, ka Exorcism of Emily Rose ir izcila filma. Es biju Vācijā un tikos ar viņas māti. Mēs aizgājām pie viņas kapa, un ar viņam māti aizlūdzām par Emīliju. Tas viss bija pa īstam, un arī filma ir lieliska.

Bet es neesmu liels filmas The Exorcist fans, kaut vai tāpēc, kā tā filma beidzās. Priesteris, atbrīvojot šo meiteni, dēmonu ieaicināja sevī. Es to nekad neesmu darījis. Un es nekad to nedarīšu! Būtiski ir tas, ka tā nemaz nav jādara, jo tas nav mans eksorcisms - tas ir Kristus eksorcisms. Tas ir viņa spēks, kas izdzen šos dēmonus.

Vai levitācija un runāšana svešās valodās ir tikai Holivudas filmu atribūti?

Arī manos eksorcismos bijuši levitācijas gadījumi. Bet ļoti ļoti bieži cilvēki runā tādā valodā, ko viņi neprot. Reiz veicu eksorcismu kādai jaunai sievietei, un viņa sāka runāt nesaprotamā valodā. Tad zālē piecēlās kāds cilvēks un teica, ka viņš var iztulkot. Viņš bija seno semītu valodu pasniedzējs universitātē. Viņš teica, ka tas ir sens semītu valodu dialekts, un iztulkoja nelabā vēstījumu.

Kādas ir populārākās frāzes, ko dēmoni cenšas jums pateikt?

Ļoti labs jautājums. Visbiežāk viņi saka: "Es tevi ienīstu un es neatkāpšos!" Otra populārākā lieta ir tāda, ka "šī persona man pieder un man tā ir vajadzīga". Bet viss tas ir meli!

Cik dēmonus jūs kopumā esat izdzinis?

Mums ir dokumentēti 12 000 dēmonu izdzīšanas gadījumi. Ne visi šie gadījumi ir tas, ko katoļi uzskata par Sātana izdzīšanu. Es par eksorcismu saucu to, kad dēmoni ar mani runā, kad viņi stāsta lietas, ko pats cilvēks nezina.

Kuras reliģiskās konfesijas oficiāli atļauj nodarboties ar Sātana izdzīšanu?

Gandrīz neviena. Tikai katoļu baznīca. Bet es nepārstāvu nevienu baznīcu. Lai ar to nodarbotos, mēs esam nodibinājuši paši savu konfesiju. Mums šobrīd ir vairāk nekā 30 draudzes, kurās ir 100 eksorcistu komandas un tūkstošiem cilvēku, ko apmācīt. Katram Sātana izdzinējam ir savs unikāls stils, bet viņi visi savā darbā izmanto svēto eļļu, Bībeli un krustu.

Cik daudz pasaules iedzīvotāju ir Sātana apsēsti?

Kad es pirms desmit gadiem sāku publiski veikt eksorcismus (bet kopumā ar to es nodarbojos jau 30 gadus vairāk nekā 100 valstīs), tad es domāju, ka Sātana apsēsti ir kādi 10-15 procenti cilvēku. Turpretī tagad esmu pārliecināts, ka Sātana apsēsti ir vairāk nekā 50 procenti cilvēku. Es zinu, ka tas izklausās ļoti daudz, bet mūsdienu cilvēkiem ir tik daudz problēmu, kuru sakne ir dēmoni.

Piemēram, garīgās slimības. Ne visos gadījumos tās izraisa dēmoni, tomēr, ja cilvēkam ir garīgas slimības, tad, papētot viņa slimības vēsturi, atklājas, ka dēmoni tik un tā tās ir sākuši. Reizēm cilvēki pie manis vēršas ar garīgām slimībām, bet es viņu nosūtu atpakaļ pie ārsta.

Vai ir iespējams, ka vēl pēc gadiem trīsdesmit visi pasaules cilvēki būs Sātana apsēsti, protams, izņemot jūs pašu?

Kļūst arvien ļaunāk un ļaunāk. Ja paskatāmies šodien pasaulē, ko mēs redzam? Vardarbība, noziedzība, kari, bērnu verdzība, pornogrāfija - notiek drausmīgas lietas. Tāpēc aizvien vairāk cilvēku kļūst apsēsti.

Piemēram, šizofrēnija nav dēmonu apsēstība, tomēr lielāko tiesu šiem cilvēkiem ir dažādas psihozes. Džefrijs Dāmers nogalināja 18 homoseksuāļus un vairumu no viņiem apēda. Protams, šādi cilvēki ir garīgi slimi, bet viņiem ir arī dēmoni. Ja es šiem cilvēkiem tiktu klāt, Kristus viņus spētu dziedināt.

Vai tādās slavenās lietās kā par "Sema dēlu" vai Čārlzu Mensonu varas iestādes nelūdz eksorcista palīdzību?

Diemžēl tas nenotiek pārāk bieži. Es pats esmu ticies ar diviem sērijveida slepkavām. Viens no tiem bija nepilngadīgais sātanists Šons Sellerss un otrs Henrijs Lī Lūkass - briesmīgākais slepkava ASV vēsturē (Nogalinājis vismaz 350 cilvēkus. - Red. piez.). Abi viņi lūdza manu palīdzību, un varas iestādes to atļāva. Un viņi abi nomira kā kristieši, nožēlojuši savus nodarījumus.

Lūkass man izstāstīja, ka Sātana spēks viņā bija tik liels, ka reiz, kad policisti apturēja viņa mašīnu, kurā uz sēdekļa atradās ar lietusmēteli apsegta cilvēka galva, policisti pat uz to nepaskatījās. Viņš teica, ka Sātans viņam devis šo spēku.

Vai kādreiz esat mēģinājis izdzīt Sātanu no dzīvniekiem un gejiem?

(Smejas.) Nevajag šīs lietas likt vienā kategorijā.

Tad uzskatīsim, ka tie ir divi jautājumi.

Jā, esmu veicis eksorcismu dzīvniekiem. Tā nav visai izplatīta parādība, bet darījis to esmu. Bieži vien dzīvnieki tiek izmantoti sātaniskajās ceremonijās un rituālos. Atceraties, Bībelē dēmoni bija iemājojuši cūkās?

Kas attiecas uz gejiem, šis jautājums ir ļoti sarežģīts. Ja cilvēks ir gejs, tas nenozīmē, ka viņam noteikti ir dēmoni. Tomēr, ja viņš izvēlas šādu dzīvesveidu, ir liela iespējamība, ka dēmoni viņā iemājos. Piemēram, daži homoseksuāļi ir tādi tāpēc, ka viņi bērnībā ir seksuāli izmantoti. Un šī seksuālā vardarbība bieži vien ir saistīta ar dēmonu uzņemšanu. Ja es ar šādiem cilvēkiem strādāju, necenšos runāt par to, kādēļ viņi ir geji - es ar viņiem runāju par šo traumu, par šo vardarbību.

Tad jau sanāk, ka darbojaties kā tipisks psihoterapeits.

Daudzās izpausmēs mana darbība patiešām ir ļoti līdzīga psihoterapijai. Izņemot šo! (Paņem rokās Bībeli un krustu.) Atšķirība ir tāda, ka pēc problēmas konstatēšanas beigu risinājums tiek realizēts ar šiem diviem līdzekļiem. Tātad problēmu es uzklausu kā psihoterapeits, bet dziedināšanas līdzeklis ir atšķirīgs - dziedināšanas līdzeklis ir eksorcisms un Jēzus.

Latvijā katoļu kardināls Jānis Pujats ne reizi vien ir kritizējis Hariju Poteru kā okulto literatūru. Ko jūs par to domājat?

Pilnībā piekrītu! (Two thumbs up!) Simtprocentīgi atbalstu! Tāpat arī Krēsla, visas tās vampīru lietas. Tā ir burvestība, bet Bībelē teikts, ka burvestība ir ļaunums un Dievs to aizliedz. Zinu daudzus gadījumus, kad vecāki pie manis ved bērnus ar nopietnām problēmām, jo Harijs Poters bērniem pavēris ceļu uz okulto pasauli. Daudzi bērni pēc šo grāmatu izlasīšanas paši mēģina nodarboties ar maģiju, un es te nerunāju par lidošanu ar slotu, bet par īstām burvestībām, jo to laikā viņos ir iemājojuši dēmoni.

Man pašam ir trīs bērni - 9, 12 un 15 gadus veci. Viņiem nav nekādas vēlēšanās lasīt Hariju Poteru , un mūsu mājās tas viņiem arī nav atļauts. Tāpat kā vampīru grāmatas vai vampīru filmas, arī šausmu filmas nē.

Savā mājaslapā jūs esat ievietojis dēmonu apsēstības noteikšanas testu. Es to aizpildīju, un man bija tāda vidēji bīstama apsēstība. Kā es varu būt pārliecināts, ka man nepieciešama Sātana izdzinēja palīdzība?

(Smejas.) Lielisks jautājums! Atnāc uz mūsu dievkalpojumu, kamēr esam Latvijā, un mēs par tevi aizlūgsim. Un tad mēs tev paskatīsimies acīs un noteiksim, vai tev ir kādi dēmoni. Un uzdosim precizējošus jautājumus par elementiem, kuros pastāv nopietnākais risks.

Saskaņā ar Bībeli eksorcisms ir viens no Kristus brīnumiem. Vai jūs pieprotat vēl kādus brīnumus, piemēram, staigāšanu pa ūdens virsmu?

(Smejas.) Vēl nē! Eskorcisms ir īpašs aicinājums. Tas nenozīmē, ka nespēju darīt citas lietas, ko Jēzus prata. Es arī protu dziedināt cilvēkus, jo, kad Jēzus dziedināja cilvēkus, viņš bieži vien vienlaicīgi izdzina arī dēmonus. Tomēr pagaidām pa ūdeni vēl neprotu staigāt.

Vai ikviens var kļūt par eksorcistu? Tam ir vajadzīgas kādas īpašas spējas vai pietiek tikai ar ļoti stipru ticību?

Abējādi. Tas ir apmēram tā - vai ikviens var spēlēt basketbolu? Protams, ar bumbu pa grozu var uzmest jebkurš, bet līdz ar to jūs uzreiz nekļūsiet par Maiklu Džordanu. Teorētiski to var darīt jebkurš, bet daži to prot labāk par pārējiem. Es nezinu, kāpēc tieši es to daru tik labi - droši vien, ka tas ir Dieva aicinājums. Bet es esmu arī ļoti daudz mācījies, jo arī šajā jomā tāpat kā citās ir daudz jāmācās.

Un arī pats es cenšos apmācīt pēc iespējas vairāk eksorcistu. Teikšu tā: mums vienkārši trūkst labu Sātana izdzinēju. Gribētāju ir tik daudz, ka mums jaunu cilvēku apmācīšanai neatliek laika. Arī katoļi to saprot, tāpēc viņi apmāca aizvien vairāk sātana izdzinējus. Arī jūs varētu kļūt par eksorcistu, tikai tam ir vajadzīga stipra ticība.

(Intervijas nobeigumā Bobs Larsons samērcē pirkstu svētajā eļļā, ko viņš nopircis katoļu grāmatnīcā, un uz pieres mums uzvelk krusta zīmi. Tad, turēdams rokā Bībeli, dziļi ieskatās acīs un pieliek arī varena izmēra dzelzs krustu.) Uzmanieties, dēmoniem tas nepatiks! Es to saku nopietni! Dieva tēva, Dieva dēla un Dieva svētā garā vārdā es no šiem cilvēkiem izdzenu visu ļauno! Āmen!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!