Foto: Mavrix/Scanpix
Plaši izziņotais pasaules gala datums 21. decembrī kļuvis par lielisku peļņas avotu krievu uzņēmējiem - vislielākos ienākumus gūst tūrisma preču tirgotāji, naktsklubi un mobilo tālruņu aplikāciju pārdevēji.

Kopējā ažiotāžas vilnī iekļāvušies pat kāzu aģentūras - piemēram, Tomskā firmā Марина Мендельсон tirgo pasaules galam paredzētus komplektus.

Citi uzņēmumi piedāvā arī vietas bunkurā par desmit tūkstošiem rubļu un iespēju saglabāt savus pierakstus par civilizācijas pēdējām dienām, kas tikšot uzglabāti Mariānas dziļvagā okeāna dzelmē. Interesantākais, ka visiem piedāvājumiem atrodas arī pircēji.

Pēdējās ballītes pirms apokalipses

Krievijas žurnālisti lēš, ka visvairāk no pasaules gala histērijas nopelnīs galvaspilsētas naktsklubi, kuros notiks tematiskas ballītes naktī uz 21. decembri. Visiem pasākumiem, kā likums, izgudroti sarežģīti nosaukumi.

Tā, piemēram, bārs Гадкий койот aicina uz Apocalipse Party, izmantojot šādu tekstu: "Ko tad, ja šī nakts būs pēdējā cilvēces vēsturē? Vai zināt, ko tas nozīmētu? Ja rīt no mums nebūs palicis pāri NEKAS, tātad šonakt mēs DRĪKSTAM VISU!"

Savukārt optimistiem tiek piedāvāts pavadīt nakti no 22. uz 23. decembri izklaides vietā FM Club, kur notiks pēcapokalipses ballīte. "Viesiem iesakām ierasties pēcapokaliptiskos tērpos - citiem vārdiem, apģērbā, kurā pārdzīvots pasaules gals," teikts kluba sludinājumā. Brīnišķīgo izglābšanos var nosvinēt, šķiroties no nieka 300 rubļiem.

Par krietni lielāku summu - 30 000 rubļiem - iespējams pārlaist pasaules galu, sēžot Maskavā slavenajā pazemes patvertnē Бункер-42. Tas ir īsts pagājušā gadsimta četrdesmitajos gados uzbūvēts bunkurs, kur mūsdienās tiek rīkotas ekskursijas un korporatīvās ballītes.

Bunkurā paredzēta piesātināta pasaules gala programma ar nosaukumu Iespēja izdzīvot: tieši pusnaktī viesi nolaidīsies 65 metru dziļumā pazemē. Tur viņus sagaidīs iepriekš pasūtinātas maltītes, ūdens un īpaša dzīvojamā zona ar numurētām sēdvietām.

Visiem būs iespēja noskatīties tiešraides no visiem slavenākajiem bunkuriem pasaulē, kā arī doties standarta ekskursijā pa pazemi (parastās dienās gan tā maksā no 100 līdz 700 rubļiem pieaugušajam). Organizētāji bunkuru piedāvā uz laiku no 12 līdz 24 stundām.

Izdzīvošanas kursi

Tiem, kuri vēlas apokalipsi nevis sagaidīt, bet arī pārdzīvot, paredzēta internetā atrodamā Viskrievijas izdzīvotāju biedrība, kurā iestājušies jau 65 000 cilvēku. Lai tajā iestātos, jāreģistrējas portālā barbatos.ru. Reģistrējušies izdzīvotāji iegūst pieeju VIP forumam un iespēju pasūtīt preces no veikala Будь готов ar piegādi mājās un desmit procentu atlaidi.

Šajā veikalā var iegādāties praktiski jebko - sākot ar sildītāju par 59 rubļiem un ārkārtas gadījumu segām par 230 rubļiem līdz portatīvām radiostacijām 17 000 rubļu vērtībā. Tāpat veikals piedāvā dozimetrus, nažus, lukturīšus, pārgājienu traukus, teltis, mednieku apģērbus un armijas ķiveres.

Veikalā arī ir plašs pārtikas preču piedāvājums - puslitrs konservēta ūdens avārijas gadījumiem izdzīvotājiem maksās 90 rubļus, amerikāņu armijas pārtikas deva - 880 rubļus, bet šī paša komplekta franču izpildījumā cena ir 1400 rubļi.

"Pēdējo pāris mēnešu laikā mūsu veikala pārdošanas apjomi ir trīskāršojušies. Ir divu veidu pircēji - vieni joka pēc iegādājas ziepju un virves komplektus, citi problēmu uztver nopietni un iegādājas gāzmaskas un komplektus ķermeņa siltuma uzturēšanai," skaidro mājas lapas Выживай.ru administrators Romans Zromans.

"Līdzīga situācija bija arī tad, kad daudzi cilvēki šajā gadā gaidīja, ka Krievijā notiks revolūcija, un centās kaut kā tai sagatavoties."

Maiju kalendārs mobilajā tālrunī

2012. gada sākumā uzņēmums Black Sheep laida klajā aplikāciju Last Post, kas apkopo viedokļus par pasaules galu. Programmatūra ļauj lietotājiem iesūtīt savas versijas par apokalipsi, iepazīties ar citu izteiktajām prognozēm, kā arī palīdz izraudzīties kompanjonu pēdējās dienas sagaidīšanai.

Aplikācija arī piedāvā pakalpojumu Pēdējā dienasgrāmata. Tā ir dienasgrāmatu sistēma, kas tikšot apkopota un ievietota aizzīmogotā kapsulā. Kapsulu noglabāšot, pēc klienta izvēles, vienā no četrām cilvēkiem zīmīgām vietām - Everesta virsotnē, Mariānas dziļvagā, maiju piramīdās vai uz Mēness.

Līdzīga aplikācija End of the World + Touch Screen papildus diskusijām par pasaules galu piedāvā arī sociālo servisu Pēdējā iepazīšanās.

Savā viedtālrunī iespējams instalēt arī programmu End of the Age, kurā ietilpst laika atskaite līdz liktenīgajam mirklim. Vairākas no šīm aplikācijām pieejamas bez maksas, toties tām līdzi nāk bagātīgs reklāmu klāsts.

Jaungads maiju dzimtenē

Jau ilgi pirms 21. decembra Meksikas ceļojumu aģentūras pieņēma lēmumu izmantot slaveno maiju kalendāru kā zīmolu tūristu piesaistīšanai - to vadība pamatoti paredzēja, ka daudzi vēlēsies sagaidīt apokalipsi tieši pareģojuma dzimtenē.

"Patiešām vērojams zināms to tūristu skaita pieaugums, kas vēlas doties uz Meksiku tieši šajā laikā. Bet nevar teikt, ka tā būtu masveida tendence," izteicies ceļojumu aģentūras Tez Tour sabiedrisko attiecību vadītājs Romans Ribakovs. "Tūrisma zīmolu izveide prasa ilgāku laiku, cilvēku gaume tik ātri nemainās - šis process parasti nav ātrs."

Dažas tūrisma firmas tomēr piedāvā pat kāzu ceļojumus, kas piesaistīti 21. decembrim. Piemēram, kāzu brauciens uz Kubu krievu jaunlaulātajiem izmaksās līdz 150 000 rubļiem. Maskavā vien 21. decembrī laulību reģistrāciju plāno 460 pāri, bet tas atbilstot vidējam rādītājam.

Latvijas uzņēmēju aktivitātes pasaules gala sakarā

Nekādas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!