Katoļticīgajā Portugālē skandālu izraisījis žurnāla Playboy jūlija numurs – uz tā vāka un vairākos attēlos iekšlapās attēlots Jēzus Kristus kopā ar puskailām meitenēm. Šādi attēli publicēti par godu jūnijā mirušajam portugāļu rakstniekam, Nobela prēmijas literatūrā laureātam Žozē Saramagu, vēsta ārzemju mediji.

Saramagu bijis ateists un aktīvs baznīcas kritiķis, un viņa slavenākā grāmata bija 1991. gadā publicētā Evaņģēlijs Jēzus Kristus vārdiem, kurā rakstnieks attēlojis Jēzu kā cilvēcīgu un grēcīgu personu. Viņš bijis vienīgais portugāļu valodā rakstošais Nobela prēmijas literatūrā laureāts, tādēļ portugāļu Playboy, uz vāka izvietojot Jēzus attēlu, šādi vēlējies godināt aizgājēju.

Saramagu slavenākā romāna nosaukums iegravēts arī uz Playboy vāka redzamās gultas, kurā Jēzus rokās guļ sieviete ar kailām krūtīm, galvgalī. Saramagu izraisījis ar reliģiju saistītus skandālus arī pirms savas nāves. Piemēram, viņa izteicieni par baznīcu un reliģiju satrauca pasaules ticīgos 2009. gadā, kad rakstnieks paziņoja, ka Bībele esot "netikumības mācību grāmata".

Dīvaini, ka par publikāciju visvairāk satraukušies nevis baznīckungi, bet gan Playboy centrālā izdevniecība ASV. Korporācijas viceprezidente paziņojusi, ka portugāļu izdevums esot pārkāpis visus žurnāla noteikumus un Playboy Enterprises saraušot kontraktu ar tā Portugāles versijas izdevējiem.

Ņemot vērā, ka Playboy lokālās versijas drīkst publicēt tikai ar speciālu atļauju no centrālās kompānijas, šis solis nozīmē, ka Portugālē žurnāls vairs neiznāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!