Foto: F64

Dailes teātrī pavasaris sākas ar vēsturisku muzikālo drāmu Priekules Ikars, kuru radījusi dzejniece un dramaturģe Māra Zālīte un komponists Uldis Marhilēvičs, bet režiju veidojis Mihails Gruzdovs. Galvenajās lomās – Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Artis Robežnieks un Juris Žagars.

$sound_file = 'http://www.delfi.lv/temp/audio/mees_lidosim.mp3'; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

Iepazīstinot plašsaziņas līdzekļus ar muzikālo drāmu divos cēlienos, Priekules Ikara mūzikas autors Uldis Marhilēvičs un titullomas - muižas kalēja Ikara - atveidotājs Artis Robežnieks atskaņoja muzikālo fragmentu no izrādes. Pirmizrādi muzikālā drāma piedzīvos Lieldienu sestdienā.

Izrādes galvenais motīvs ir lidojums, sapnis, cerība un gaisma. Izrādes darbība risinās XVII gadsimta beigās, kad kalēja smēde kļuva par vietu vienreizējam eksperimentam. Progresīvais Priekules muižas īpašnieks Frīdrihs Heinrihs fon Korfs, ko atveido aktieris Juris Žagars, Kurzemes nākotni redzēja augstos vīros no zemas kārtas un gaišos prātos no tumšām būdām.

Dailes teātra direktors Aivars Līnis atklāja, ka muzikālā izrāde ir latviešu oriģināldarbs Dailes teātra repertuārā. „Jaundarbu teātrī ienes Māra Zālīte. Viņa ir nevis libreta vai scenārija, bet gan dramatiskas lugas autore. Ikara lidojums paceļas pāri ikdienas sīkām ķēķa problēmām, lai arī materiāls saturiski runā par XVII gadsimta problēmām, tās arī svarīgas visai mūsu tautai un nācijai arī šodien. Komponists Marhilēvičs jau pats par sevi ir zīmols, kā arī izrādes režisors Mihails Gruzdovs," stāsta Līnis.

Savukārt dramaturģe Māra Zālīte priecājas, ka atkal varēja strādāt kopā ar Marhilēviču. Kā zināms, šādā tandēmā savulaik radīta traģikomiska dziesmuspēle Tobāgo, ko bija iestudējis Dailes teātris.

Zālīte Priekules Ikaru sāka rakstīt 2007. gadā. Rakstot Lāčplēsi un citus gara darbus, viņa secinājusi, ka literārā darba tapšanai nepieciešami divi gadi.

Sākotnēji, izlasot Zālītes darbu, Marhilēvičs pat nobijies, jo dramaturģes radītie teksti ir tik dziļi un visaptveroši, ka tos bez mūzikas var lasīt un meditēt. Lai gan radīt mūziku nav bijis viegli, Marhilēvičs gandarīts ar rezultātu.

Režisors Mihails Gruzdovs atklāj, ka šajā izrādē parādīsies kāds jauns vārds Dailes teātra aktieru rindās - Ješkas lomā debitēs jaunais aktieris Gints Andžāns.

Foto: F64.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!