Foto: AFP/Scanpix
Ceturtdien, 13. augustā, Ņujorkā 94 gadu vecumā miris elektriskās ģitāras izgudrotājs un savulaik leģendāras ģitārists Less Pols (attēlā). Kā ziņo Vaitpleinsas rajona slimnīcas pārstāvji, mūziķis miris no pneimonijas.

Less Pols, kurš bija ne tikai virtuozs ģitārists, bet arī talantīgs inženieris, savu pirmo ģitāru ar elektriskām palīgierīcēm izgatavoja jau pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados, bet 1941. gadā viņš izgudroja Gibson Les Paul - elektroģitāru, kas visā pasaulē atzīta par rokmūzikas simbolu. Vēl joprojām šī ģitāra ar viengabalainu korpusu ir viens no populārākajiem mūzikas instrumentiem pasaulē.

Gadsimta vidū Less Pols (īstajā vārdā Lesters Viljams Polsfuss) uzstājās duetā ar savu sievu Mēriju Fordu. Daudzas viņu ierakstītās dziesmas ieguva „zelta" statusu un iekļuva hitparādēs, bet 1964. gadā mūziķi izšķīrās.

Less Pols turpināja muzicēt un sadarboties ar ģitāru ražotāju filmu Gibson līdz pat nāvei. Viņš bija arī novatorisks eksperimentētājs un viens no pirmajiem sāka izmantot daudzkārtēju skaņas ierakstu. Savu pēdējo Grammy balvu viņš ieguva 90 gadu vecumā, tiesa, pēc šī paziņojuma mūziķi nācās steidzami hospitalizēt. 1988. gadā mūziķis tika uzņemts „rokenrola slavas zālē".

Kā atzīst mūzikas kritiķi, bez šādas ģitāras izgudrošanas „rokenrola skaņa nebūtu iespējama". Les Paul Gibson ģitāru spēlējuši daudzi izcili mūziķi, tostarp Pīts Taunšends no The Who, Džimijs Peidžs no Led Zeppelin, Kīts Ričardss no Rolling Stones un Slešs no Guns 'n Roses, bet Bobam Mārlijam šī ģitāra pat esot ielikta zārkā.

Lesam Polam ir trīs dēli, meita, pieci mazdēli un pieci mazmazdēli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!