Foto: AFI
Ceturtdien, 27. maijā, 72 gadu vecumā miris dzejnieks un bērnu literatūras autors Vitauts Ļūdēns (attēlā), apstiprinājusi Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētāja Ieva Kolmane.

Rakstnieks pēdējā gaitā tiks izvadīts 1. jūnijā plkst. 14 no Usmas baznīcas.

Ļūdēns dzimis 1937. gadā Jelgavā ierēdņa ģimenē. Mācījies Bērzes septiņgadīgajā skolā un Bauskas 1. Vidusskolā, studējis Latvijas Valsts universitātes Filoloģijas fakultātē.

Publicējies kopš 1966. gada, pievērsies lirikai un liroepikai, īpašu uzmanību veltījis vēsturei un senvēsturei. Ļūdēns savulaik apbalvots gan ar Ojāra Vācieša prēmiju bērnu dzejā, gan ar Viļa Plūdoņa prēmiju, liecina Latvijas Radošo savienību padomes mājaslapā pieejamā informācija.

Daži no Ļūdēna dzejoļu krājumiem: Saules lidlauki, Pulksteņi, Trīsdesmitgadīgas acis, Rudzu putenī, Tāšu raksti, Usmas un Mežotnes sonetas, Vairogi, Vara vārtos, Laiva, Savās mājās, Ziemeļzeme, Sudraba aplis.

Tāpat Ļūdēns apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni, 1991. gada barikāžu dalībnieku Piemiņas zīmi, Nacionālo bruņoto spēku goda zīmi "Par nopelniem", Nacionālās aizsardzības akadēmijas Atzinības zīmi.

Ļūdēns rakstījis dzeju, prozu un lugas. Viņš veicis arī atdzejojumus. Autoram ir arī daudz publikāciju presē, antoloģijās un izlasēs gan Latvijā, gan ārzemēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!