Foto: stock.xchng

Lai gan par bīstamu uzskatāma, piemēram, bijušā cietumnieka un narkomāna Mārča Jencīša sekta, Jehovas liecinieki vai Alekseja Ļedjajeva vadītā Jaunā paaudze, vēsture rāda, ka sektu dibināšana ir visai izplatīts fenomens, tāpēc ārvalstu eksperti apkopojuši sarakstu ar septiņām bīstamākajām reliģiskajām sektām.

Aum Shinrikyo

Šo neoreliģisko organizāciju 1987. gadā dibināja japānis Šoko Asahara, un jau drīz vien izplatījās runas, ka tās biedri sektā tiek turēti pret savu gribu un no viņiem tiek izspiestas lielas naudas summas. Taču lielākais šīs organizācijas "varoņdarbs" bija zarīna gāzes uzbrukums Tokijas metro, kad 1995. gadā bojā gāja 12 cilvēki un vēl vismaz tūkstotis izjuta nopietnas veselības problēmas.

Protams, ka šie sektanti gatavojās kārtējam pasaules galam, bet gaidīšanas laikā kādā rūpnīcā ražoja bakterioloģiskos ieročus. Rezultātā 12 sektas vadītājiem tika piespriests nāvessods, un tuvākajā laikā tā izpildi gaida arī pats sektas līderis Asahara.

Baltā brālība

1990. gadā kāda kijeviete Marina Cviguna pasludināja sevi par Kristus māti Mariju (Матерь Мира Мария ДЭВИ Христос). Neapšaubāmi, ka daudzi viņai noticēja, tāpēc radās laba augsne, lai dibinātu sektu Великое Белое Братство ЮСМАЛОС un sāktu gaidīt pasaules galu, kam jānotiek 1993. gadā.

Lai nepiedzīvotu taisno tiesu, 11. novembrī sektas līderi kopā ar saviem sekotājiem iekļuva Svētās Sofijas katedrālē, kur plānoja izdarīt masveida pašnāvību. Viņiem iztraucēja OMON vienība, kas ielauzās baznīcā un sektantus arestēja. Māte Marija četrus nākamos gadus pavadīja stingrā režīma kolonijā.

Kalnu Jeruzaleme

2007. gadā pasaules mediju uzmanība tika pievērsta "īstajai krievu pareizticīgajai baznīcai" - Penzas apgabalā dibinātajai sektai Горний Иерусалим. Tēva Pjotra Kuzņecova vadībā sektanti iemūrēja sevi pazemes bunkurā un sāka gaidīt pasaules galu, kas, pēc viņu aprēķiniem, bija gaidāms 2008. gada maijā. Kopumā bunkurā sēdēja 35 cilvēki, bet pats virsvadītājs palika virspusē.

Kuzņecovs tika arestēts un ievietots psihiatriskajā klīnikā. Viņa sekotāji draudēja sevi sadedzināt, ja milicija pielietos fizisku spēku. Kad pasaules gals tomēr nepienāca, vīlušies sektanti mazās grupiņās sāka atstāt bunkuru. Pēdējie no tā izlīda 2008. gada 16. maijā.

Tonija Alamo Vispasaules baznīca

Vispasaules baznīcu 1969. gadā Kalifornijā dibināja ielu sludinātāji Tonijs un Sjūzena Alamo. 1982. gadā Sjūzena nomira no vēža, bet viņas vīrs paziņoja, ka viņš savu sievu atdzīvinās. Pusgadu sievietes ķermenis neapbedīts glabājās kādā mājā, un Tonijs ar saviem sekotājiem aktīvi lūdzās par augšāmcelšanos.

Kad tas nenotika, viņš izdomāja, ka ir pienācis laiks apprecēties vēlreiz, tomēr nevis ar citu sievieti, bet daudziem nepilngadīgiem bērniem. Tonijs savus plānus neslēpa, tāpēc apgarotie vecāki brīvprātīgi atdeva savus bērnus garīgajam līderim. Pēc Alamo aresta FIB atklāja, ka viņš dzīvojis ar 30 nepilngadīgiem bērniem, tāpēc tiesas spriedums bija bargs - 175 gadi cietumā par pedofiliju.

Jēzus Kristus pēdējās dienas svēto fundamentālistu baznīca

Šī sekta ir viens no mormoņu ticības atzariem, un tās garīgajam līderim Vorenam Džefsam bija 70 sievas, lielākoties nepilngadīgas meitenes. Džefss sludināja to, ka viņa sekotājiem ir pilnībā jānošķiras no pasaules, tāpēc ilgāku laiku viņa darbība bija miglā tīta. Kad izplatījās ziņa, ka tēvocis Vorens izvarojis ne tikai mazas meitenes, bet arī savu nepilngadīgo māsasdēlu, kurš pēc tam izdarīja pašnāvību, izmeklēšanā iesaistījās FIB un sektas līderis tika iekļauts pasaules meklētāko noziedznieku sarakstā.

2007. gadā notika tiesas prāva, kurā 12 no sektas līderiem tika apsūdzēti pedofilijā, bet Džefsam tika piespriests mūža ieslodzījums. Tikai nākamajā gadā policija uzzināja, ka sektas rezidence atrodas Teksasas štata Eldorado pilsētā, un, kad tā tika atrasta, no pedofilu rokām tika atbrīvoti vairāk nekā 400 mazgadīgi bērni.

Dāvida atzars

Sekta Branch Davidian dibināta 1955. gadā pēc shizmas no Septītās dienas adventistiem. Tā ir izteikti totalitāra sekta, kuras līderis Deivids Korešs piespieda savus sekotājus šķirties no sievām un atdot bērnus: tās kļuva par viņa paša spirituālajām (garīgajām) sievām, bet dzimumattiecībās viņš stājās ar savām karnālajām (miesas) sievām, no kurām dažas bija tikai desmit gadus vecas.

Sekta tika sagrauta 1993. gadā, pēc tam kad policija 50 dienas turēja aplenkumā Mount Carmel rančo, kur mitinājās sektanti. Rančo ieņemšanā bija iesaistīti vairāk nekā 700 cilvēki, arī tanki un helikopteri. Saskaņā ar oficiālo versiju, lai izvairītos no soda, sektanti paši sevi sadedzināja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!