Foto: AFI
Dzejnieka Raiņa jeb Jāņa Pliekšāna vārds Latvijā nevienam nav svešs – viņa darbi iekļauti obligātās literatūras sarakstos, bet pēc Raiņa un viņa sievas Aspazijas dienasgrāmatu un citu dokumentālo liecību izpētes tapis zināms, ka dzejnieka dzīvē bijis daudz pretrunīgi vērtējamu faktu.

Režisors un dramaturgs Viktors Jansons, kurš Raiņa dzīvesgājumu pētījis trīspadsmit gadus, žurnāla Klubs šī gada jūnija numurā atklājis vairākus par leģendāro dzejnieku līdz šim nezināmus noslēpumus.

Pseidonīms "Rainis"

Raiņa dzīvesbiedres Aspazijas dienasgrāmatas izpēte likusi apstrīdēt vienu no populārākajiem mītiem par Raiņa pseidonīma izvēli - izrādās, ka Jānis Pliekšāns savu pseidonīmu neesot vis izvēlējies no kāda ceļa stabiņa uzraksta, kā tas tradicionāli ticis stāstīts pirms tam, bet gan, ņemot par pamatu mitoloģisko tēlu - tumšo Mēness dēlu Sinairu, kas, otrādi lasot, arī veido vārdu Rainis.

To, ka dzejnieks bijis aizrāvies ar tumšo spēku pielūgsmi, apliecina arī viņa dzeja, kurā jūtamas sātaniskās filozofijas ietekmes, kā arī ieraksti Raiņa dienasgrāmatās, kuras pētnieku pārsteigušas ar liela ļaunuma un agresijas koncentrāciju.

Riebums pret sievietēm

Jansons pievienojies jauj agrāk izskanējušam psihoterapeita Viestura Rudzīša vērtējumam, ka dzejnieka izteikto naidu pret cilvēkiem radījušas viņa saspīlētās attiecības ar māti Dārtu, kuru spēcīgi bija traumējušas divu dēlu nāves (faktiski Rainis dzimis "starp divām nāvēm").

Fakts, ka māte no viņa bērnībā atteikusies un nodevusi tēva Krišjāņa audzināšanā, Rainī radījis nepārvaramu riebumu pret sievietēm, kas turpinājies visu viņa mūžu. Savās dienasgrāmatās viņš atzinis, ka, tieši pateicoties mātei, viņš netic nedz līdzcietībai, nedz faktam, ka viņu ar sievietēm varētu saistīt īsta mīlestība.

"Šīs domas agri ar kaunu un riebumu aizslēdza mana māte," skaidrojis pats dzejnieks, bet Jansons norādījis, ka tas liecina par spēcīgu bērnības traumu, jo "kādam gan ir jābūt traumējumam, lai četrdesmit gadus vecs vīrietis tā nolādētu savu māti".

Incestuālas attiecības ar māsu

Tāpat Raiņa dienasgrāmatu izpēte apliecinājusi faktu, ka dzejnieks jau kopš agras jaunības jutis seksuālu dziņu pret savu jaunāko māsu Doru.

"Kad viņu dzirdu, man asins šaujas vaigā un prāti reibst. Man tik baisi un tik droši tiek. Viņu tvert, domāt, un karsti bučot. Un cieši pie sevis spiest. Un sidrabpupu miegt. Un atkal ceļos krist, un viņu par dievi dēvēt," rakstījis Rainis, bet šīs dziņas novērojuši arī puiša paziņas Jelgavā - Rainis Doru nav kautrējies nēsāt uz rokām un bučot pat svešu cilvēku klātbūtnē.

"Iespējams, nekādas seksuālas attiecības Rainim ar māsu nebija, nebija tas laiks. Bet dziņa! Tā bija," vērtējis Jansons un uzsvēris, ka par īpašo pieķeršanos māsiņai liecinājis arī vēlais Raiņa naids pret Pēteri Stučku, kurš Doru apprecējis.

Raiņa pedofiliskā stīga

Tāpat, uzmanīgi izpētot Raiņa arhīvu, radies pamats aizdomām, ka viņam vienmēr bijusi interese par ļoti jaunām sievietēm un meitenēm. "Jaunas meitenītes viņš spēja daudz labāk apburt nekā spēcīgu, nobriedušu sievieti. Bet varbūt tas liecina par kādu latentu pedofilisku stīgu," skaidrojis Jansons.

Raiņa daiļrades pētniekam arī radusies pārliecība, ka tieši jauniņās meitenītes arī kļuvušas par vairāku dzejnieka darbu tēlu prototipiem - viņš darbiem iedvesmu guvis, piemēram, no mazajām ganu meitenītēm, kuras sastapis Šveices kalnos, ko apliecina arī ieraksti viņa dienasgrāmatā.

"Tās visas ir jauns un tīras, tādas, kā bija viņa māsa Doriņa," aizraušanos ar meitenītēm skaidrojis Jansons, kā arī norādījis uz kādu vēstures liecību, kas rada aizdomas, ka Rainim patikušas ne tikai meitenes, bet arī zēni.

Par to Rainis rakstījis savās dienasgrāmatās un vēstulēs no Slobodskas, atklājot, ka viņam ir kāds sarunu biedrs, nepilngadīgs zēns, ar kuru viņš kopā dodas uz upmalu, tur guļ zālē, bet dzejnieks zēnu glāsta. Savukārt laikā, kad Rainis jau bijis Saeimas deputāts, Aspazijai ne reizi vien nācies viņu pestīt no tiesas darbiem par nepilngadīgu meiteņu pavedināšanu.

Pēc dzejnieka nāves Aspazija atklājusi, ka kādā savas dzīves posmā dzejnieks padevies vieglprātīgai uzdzīvei, tā iegūdams slimību, kuras sekas bijusi neauglība, bet uz mūža nogali centies atjaunot savas spējas, nododamies seksam ar jaunām meitenēm, kuras pat pircis par naudu.

"Viņš pirka meiteni par pilnu taksi, bet neko ar viņu nedarīja. Glāstīja rociņu, pieskārās. Meitenes vēlāk pašas stāstījušas. Rainis bija daudz atvērtāks pedofilijas nosliecēm nekā varētu šķist," vērtē Jansons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!