Foto: Shutterstock
Daudzi cilvēki tic, ka Abesīnijas kaķi varēja atrasties Senās Ēģiptes faraonu tempļos. Mūsdienu Abesīnijas kaķis ir pārsteidzoši līdzīgs mumificētajiem kaķiem, kuri tika atrasti Ēģiptē veiktajos izrakumos. Arī daudzās kaķa ilustrācijas un statujas, kuras saglabājušās no Senās Ēģiptes laikiem, sniedz neskaitāmus pierādījumus par šo kaķu līdzību.

Visiem senajiem kaķiem bez izņēmuma bija slaids, austrumnieciskas uzbūves ķermenis, ķīļveida galva un slīpas, mandeļveida acis. Tātad viņi varēja būt Siāmas kaķu vai izzudušo Ēģiptes vietējo kaķu priekšteči. Nav neapstrīdamu vēsturisku pierādījumu, kas apstiprinātu vienu vai otru versiju.

Zināms, ka pirmo Abesīnijas kaķi no Etiopijas (Abesīnijas) uz Lielbritāniju 1868. gadā aizveda feldmaršals sers Roberts Nepjers. Kaķene tika nosaukta par Zulu. Viņai bija kažoks ar tipisku slāņveida zīmējumu, bet citādi viņa maz līdzinājās mūsdienu Abesīnijas kaķim. Uzskata, ka kaķene Zulu ir Abesīnijas kaķu šķirnes pamatlicēja.

Abesīnijas kaķu šķirnes standartu Lielbritānijā apstiprināja 1882. gadā, un šie kaķi regulāri, lai gan mazā skaitā, tika parādīti kaķus izstādēs. Divi pasaules kari un katastrofālais kaķu leikozes epidēmijas uzliesmojums šo šķirni gandrīz iznīcināja, bet pagājušā gadsimta sešdesmito gadu sākumā Abesīnijas kaķu populāciju sāka atjaunot. Šodien Abesīnijas kaķu šķirne ir viena no pazīstamākajām un populārākajām kaķu šķirnēm.

Abesīnijas kaķi ir ekstraverti, stūrgalvīgi un inteliģenti. Viņi nav ļoti uzmācīgi. Kaķim ir savs īpašs elegants veids, kā pavēstīt saimniekam, ko viņš vēlas. Šie kaķi ņaud klusi un reti, jo visumā nav "pļāpīgi". Abesīnijas kaķi jeb abesi, kā viņus mīļvārdiņā dēvē to fani, ir īstas personības ar ļoti stipru raksturu.

Lai kaķis justos apmierināts, viņam nepieciešams ciešs kontakts ar ģimenes locekļiem. Ja šo kaķi uz ilgu laiku atstāsiet mājās vienu pašu, viņš visu dienu skums vai pat izrādīs protestu. Kaķiem patīk piedalīties visā, kas notiek mājās. Parasti viņi labi satiek ar citiem kaķiem, un viņi uz visu mūžu var sadraudzēties ar suņiem.

Runči parasti ir iecietīgāki nekā kaķenes. Viņas dažreiz nesatiek ar citiem kaķiem. Vairums kaķu audzētāju netur šīs šķirnes kaķus, jo viņiem jāveltī ļoti daudz uzmanības. Šos kaķus nedrīkst ieslēgt atsevišķā telpā.

Abesīnijas kaķi ir neparasti inteliģenti un ziņkārīgi. Viss jaunais, kas tiek atnests mājās, tiks rūpīgi izpētīts un pārbaudīts – gan soma ar dārzeņiem no veikala, gan arī jauna mēbele. Lai gan kaķi ir ziņkārīgi, tomēr šīs šķirnes pārstāvji parasti nav pārgalvīgi. Abesīnijas kaķi ir saprātīgi dzīvnieki, kuri bez vajadzības neriskē.
Kaķi ir rotaļīgi un bezbailīgi.

Raksta tapšanā izmantota Esteres Verhofas-Verhallenas enciklopēdija "Kaķi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!