Foto: DELFI

Nākamo nedēļu Zviedrijas pilsētā Malmē norisināsies dziesmu konkursa Eirovīzija 2013 pusfināli un fināls, kam, kā jau ierasts, tiešraidēs varēs sekot līdzi arī Latvijas Televīzijas (LTV) skatītāji, un tagad tapis zināms, kurš šīs pārraides komentēs.

DELFI Izklaide pastāstīja LTV pašreklāmas redaktore Laura Brokāne, arī šogad Eirovīzijas dziesmu konkursa komentētājs būs pašmāju mūziķis un grupas Tumsa solists Valters Frīdenbergs (attēlā), kurš šo pienākumu pildījis arī divus iepriekšējos gadus, bet finālā Valteram pievienosies dziedātājs Kaža jeb Kārlis Būmeisters.

Par Eirovīzijas komentētāju-veterānu var dēvēt žurnālistu un pasniedzēju Kārli Streipu, kurš ilgus gadus bija pirmais un vienīgais Eirovīzijas komentētājs Latvijā, taču pirms diviem gadiem Streipa darbību pārņēma Frīdenbergs, sabiedrībā radot ne mazums jautājumu un karstas diskusijas.

Toreiz liela daļa sabiedrības kā kļūdainu vērtēja Latvijas Televīzijas lēmumu atteikties no Eirovīzijas ilggadējās balss - Streipa. Skandalozais literāts Nils Sakss pat izplatīja petīciju, lai Streips atgriežas komentētāja krēslā, un otrajā Eirovīzijas pusfināla dienā ar vairāk nekā 1000 parakstiem to iesniedza Latvijas Televīzijai, taču nekādas izmaiņas nenotika.

"Lēmums Eirovīzijas komentētāja lomu uzticēt Valteram Frīdenbergam ir šī projekta radošās komandas kopīgs lēmums. Valters ir profesionāls mūziķis, kurš ikdienā vada LTV7 raidījuma SeMS tiešraidi, veiksmīgi sevi pierādījis Starptautiskā bērnu Eirovīzijas konkursa komentēšanā, turklāt Eirovīzija viņam nozīmē personīgu pieredzi, kas šo konkursu ļauj komentēt no mūziķa pozīcijām," savu lēmumu 2011. gadā pamatoja LTV pārstāvji.

Valters sabiedrības kritiku uztvēra ar vēsu prātu, sakot, ka bija jau rēķinājies ar šādu tautas reakciju - Streips tomēr Eirovīziju bija komentējis 12 gadus un daudziem jēdzieni Streips un Eirovīzija bija izveidojies kā viens veselums.

Pagājušajā gadā Kārlis Streips pauda cerību, ka viņam varētu piedāvāt atgriezties Eirovīzijas komentētāja amatā pēc tam, kad Frīdenbergs guva lielu sabiedrības kritiku Latvijas Eirovīzijas nacionālās atlases fināla tiešraidē pieļaujot misēkli, nosaucot uzvarētāju. Streips gan piebilda, ka tā mēdz gadīties un viņam tas nešķiet nekas briesmīgs un graujošs.

Par cilvēku, kurš šogad Eirovīzijas finālā nosauks Latvijas piešķirtos punktus, izvēlēta pagājušā gada konkursa pārstāve Anmary. Kā stāsta LTV pārstāve, tā ir tradīcija, ka šo godu uztic iepriekšējā gada Eirovīzijas dalībniekam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!