Jau labu laiku Latvijas interneta vidē darbojas mājas lapa urlas.lv, kas sevi piesaka kā izklaidējošu portālu par gopņikiem jeb urlām. Šajā portālā tiek apspriestas gan šai subkultūrai raksturīgās izklaides, gan iecienītās mūzikas un kino tēmas, kā arī apskatāmi simtiem lielisku attēlu un video materiālu, kas savākti gan no dažādiem Latvijas saitiem, gan krievu mājaslapām.

99% lapā izvietotās informācijas ir krievu valodā ar visu tai piemītošo šarmu un sulīgumu. Portāls tiek regulāri atjaunināts, un acīmredzot šeit vienkopus pulcējis simtiem urlu dzīves interesentu (un, visticamāk, arī šīs subkultūras pārstāvju). Lapas izkārtojums gan ir diezgan grūti uztverams, tāpēc Mango iesaka īpaši neiedziļināties sadaļās un konkrētu informāciju nemeklēt, bet klikšķināt uz labu laimi - jautrība garantēta jebkurā gadījumā.

Reģistrējoties portālā, lapas apmeklētājam tiek pieprasīts norādīt arī savu valsti. Kā iespējamie varianti piedāvāta PSRS, bijušās Padomju Savienības valstis, kā arī Latvijas impērija. Viena no izvēlēm ir Я - буржуй!, un šajā gadījumā pie jūsu lietotājvārda kā valsts karogs parādīsies Izraēlas karogs.

Daudzviet internetā publicēti neapmierinātu cilvēku viedokļi, kas lūdz atbildīgās instances pievērst pastiprinātu uzmanību portāla urlas.lv saturam, jo šajā portālā tiekot apvainotas personas, bez viņu piekrišanas tur izvietojot viņu fotoattēlus, kas izkopēti no dažādiem sociālajiem tīkliem. Tāpat tur atrodami pretvalstiski uzsaukumi, kas dažkārt vērtējami kā aicinājumi uz starpnacionālu vardarbību.

Mango atgādina, ka "urla" ir galvenokārt jauniešu leksikā lietots vārds, ar ko parasti apzīmē neattīstītu jaunieti vai krievu tautības cilvēku, kas ģērbies treniņtērpā, staigā ar skūtu galvu un aizrāvies ar kriminālo estētiku. Latviešu publicists un filozofs Ilmārs Šlāpins "urlas" savulaik raksturojis kā "jauniešus ar inteliģences neskartām sejām".

Viens no šī vārda izcelsmes skaidrojumiem ir iespēja, ka "urla" cēlies no krievu vārda oрёл (ērglis), jo deviņdesmitajos gados par ērgļiem sevi dēvēja ar noziedzību saistītas ietekmīgas personas. Pastāv arī uzskats, ka vārds "urla" cēlies no franču rakstnieka Gija de Mopasāna stāsta Orla. Savukārt ar pašu urlu leksiku un atribūtiku varat iepazīties "Virtuālajā gopņiku muzejā".

Foto: portāls urlas.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!