Endoparazīti – helminti (parazītiskie tārpi), kas parazitē suņa zarnās (veltņtārpi, lenteņi u.c.), nelabvēlīgi ietekmē suņa veselību, izraisot dažādas slimības. Daži tārpu veidi, kas parazitē suņu zarnās, var invadēt arī cilvēkus – sevišķi viegli saslimst bērni.

Suņi, kuri invadējušies ar zarnu parazītu olām vai kāpuriem, zināmu laiku – inkubācijas periodā – izskatās veseli. Ja suns ir spēcīgs, labi kopts un zarnu parazīti gremošanas traktā nav lielos daudzumos, slimības pazīmes var neizpausties. Taču parasti pēc inkubācijas perioda parādās slimības pazīmes, īpaši tas attiecas uz kucēniem – suns sāk novājēt, parādās caureja, vemšana, dažādas alerģiskas reakcijas, attīstās mazasinība. Apmatojums zaudē spīdumu, sunim zūd ēstgriba, kucēniem bieži ir uzpūties vēders. Suns ir nomākts, kļūst uzņēmīgāks pret citām slimībām.

Cērmes izraisa vemšanu, smagos gadījumos pat elpošanas traucējumus, tiek bojātas aknas, jo askarīdas savā attīstības ciklā migrē caur šiem orgāniem, tos bojājot. Veltņtārpi un lenteņi var nosprostiet tievās zarnas. Visu sugu helminti izdala gremošanas traktā toksīnus (dzīvnieku indes), kuri uzsūcas asinīs. Zarnu parazīti, kā jau minēts, novājina vakcinācijas efektu.

Ar zarnu parazītiem suņi var invadēties, ēdot barību vai dzerot netīru ūdeni, kas satur helmintu oliņas. Ar cērmēm kucēni var invadēties, vēl atrodoties mātes miesās, kā arī ar mātes pienu vai barību. Kucēniem profilaktiski pēc veterinārārsta norādījuma vēlams dot prettārpu preparātus ik pēc trim četrām nedēļām. Ar lenteņiem suņi var invadēties tikai ar barību, kā arī apēdot starpsaimniekus – blusas, matgraužus u.c., parasti ar lenteņiem invadējas vecāki dzīvnieki.

Lai izvairītos no suņa invadēšanos ar zarnu parazītiem, nepieciešams ievērot tīrību, sevišķi tad, ja jūsu suns dzīvo ārā būdā. Suņa teritorija regulāri jātīra – jāsavāc izkārnījumi, barības atliekas. No barības jāizslēdz svaigas zivis, termiski neapstrādāti subprodukti. Regulāri jāveic suņa apstrāde pret blusām un matgraužiem ar speciālu insekticīdo preparātu palīdzību.

Svarīgi ir zināt, ka vienreizēja attārpošana neatbrīvo suni no zarnu parazītiem uz visu dzīvi. Suņu zarnu parazītu apkarošana jāveic regulāri un sistemātiski. Ja gribat būt pārliecināti, ka ģimenes mīlulis nav zarnu parazītu pārnēsātājs, tādējādi apdraudot ģimenes locekļu veselību, regulāri, vismaz divas reizes gadā (vēlams četras reizes), ir jāveic laboratoriskā izmeklēšana un, ja nepieciešams – medikamentozā ārstēšana. Kucēnu attārpošanas pasākumi ir veicami biežāk, kā jau minēts. Profilaktiskai ārstēšanai tiek piedāvātas dažādas shēmas atkarībā no parazītu sugas un lietojamo medikamentu sastāva.

Precīzu informāciju par medikamentu lietošanu jums sniegs veterinārārsts.

Raksta tapšanā izmantota "Suņu avīze".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!