Foto: Vida Press

Pavisam nesen Norvēģijā satraukumu izraisīja kāds nabaga krupītis, kurš, dodoties pāroties, bija piesalis pie ezera ledus, taču aukstums šajā valstī nesaudzē pat daudz lielākus dzīvniekus – muskusa vēršus.

Norvēģu fotogrāfam Rojam Mangersnesam izdevies iemūžināt kadrus, kuros mīnus 25 grādu spelgonī savu izdzīvošanas instinktu demonstrē muskusa vēršu bariņš.

Fotogrāfijas uzņemtas Dovrefjellas dabas parkā, un šajos kadros redzams, kā daži vērši ir pilnībā ir apsniguši un apledojuši, bet mazuļi patvērumu meklē pie mammu sāniem.

Mangersness vēršus fotografējis īsi pirms pagājušā gada Ziemassvētkiem, kad Norvēģijas televīzijā tika parādīta dokumentālā filma par muskusa vēršu dzīvi, bet tagad fotogrāfijas pieejamas arī plašākai sabiedrībai.

Ideja par muskusa vēršu populācijas atjaunošanu Norvēģijā radās 1913. gadā, kad, izbūvējot dzelzceļa līniju, tika atrastas vairāk tūkstošu gadus senas fosilijas. Karš šos plānus iztraucēja, un pirmie vērši no Grenlandes tika ievesti 1930. gadā.

Taču arī Otrais pasaules karš ieviesa savas korekcijas - tos vēršus, kurus nenošāva vācu karavīri, pieveica aukstums un bads.

Pirmajos desmit gados pēc kara Norvēģijā tika ievests 21 muskusa vērsis, no kuriem izdzīvoja tikai desmit. Turpmākajos gados viņu populācija lēnām pieauga, un šobrīd Dovrefjellas dabas parkā dzīvo aptuveni 300 muskusa vērši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!