Ocelotkaķis ir Amerikas kaķu šķirne, kuras pārstāvji pēc izskata ir ļoti līdzīgi Ēģiptes mau. Šiem kaķiem ir atšķirīga galvas forma. Lai gan ocelotkaķi ir draudzīgi un aktīvi, tomēr šī šķirne vēl joprojām ir izplatīta relatīvi maz. Šie kaķi nav bieži sastopami ārpus ASV.

Šķirnes angliskais nosaukums Ocicat veidots no vārda Ocelot, kas nozīmē "ocelots". Ocelots ir Dienvidamerikas savvaļas kaķis, kam ir pārsteidzoši plankumains kažoks.

Ocelotkaķi ir Amerikas kaķu šķirne, kura tika izveidota 1964. gadā, nejauši sapārojot Siāmas runci ar šokolādes krāsas iezīmēm un kaķeni, kura bija iegūta, pārojot Abesīnijas un Siāmas kaķus. Metienā vienam kaķēnam bija ārkārtīgi pievilcīgs plankumains kažoka zīmējums.

Lai izveidotu jaunu šķirni, šī kaķēna īpašniece Virdžīnija Deli no Mičiganas pavalsts strādāja kopā ar citiem kaķu audzētājiem. Lai šķirnei būtu arī sudrabainības gēns, selekcijā tika izmantoti arī Amerikas īsspalvainie kaķi.

1987. gadā ocelotkaķu šķirni atzina ASV lielākās kaķu audzētāju asociācijas. Ocelotkaķi regulāri tiek parādīti izstādēs ASV, bet Eiropā viņi joprojām ir maz izplatīti.

Ocelotkaķim ir atklāts, spontāns raksturs. Viņš ir aktīvs, rotaļīgs, inteliģents un sabiedrisks dzīvnieks, kas prasa daudz uzmanības. Kaķim nepatīk ilgstoši palikt vienam.

Viņš labi satiek ar citiem kaķiem. Ja pirmā saskarsme ar suņiem bijusi draudzīga, kaķim izveidojas labas attiecības arī ar suņiem.

Ocelotkaķa kažoks ir viegli kopjams. Pietiek to reizi nedēļā izsukāt ar cūkas saru suku un izķemmēt ar smalku ķemmi. Lai kažoks spīdētu, to var norīvēt ar mitru zamšādu. Regulāri ar knaiblītēm jāapgriež kaķa asie nagi.

Ocelotkaķis ir samērā liels un muskuļots, tomēr vienlaikus viņš ir arī elegants un graciozs. Kaķa ķermenis nedrīkst būt ne pārāk austrumnieciski veidots, ne arī pārāk spēcīgs. Pieaudzis dzīvnieks sver 5-7 kilogramus. Kājas ir garas, ar vidēji lielām, ovālām ķepām. Salīdzinājumā ar ķermeni aste ir gara. Tā astes gala virzienā sašaurinās.

Raksta tapšanā izmantota Esteres Verhofas-Verhallenas enciklopēdija "Kaķi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!