Foto: Rigazoo.lv
Piektdien, 14. martā, no ziemas miega pamodies Rīgas zooloģiskā dārza murkšķis, un ziņas no zoodārza liecina, ka dzīvnieks no migas izlīdis visnotaļ nelāgā omā.

Kā vēsta Rīgas Zoo sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Līdaka, Rīgas baibaks jeb stepes murkšķis bijis gana pacietīgs un tālredzīgs - viņš oktobrī devās ziemas miegā un tikai tagad nolēma mosties.

"Kad dzīvnieku kopēji, šorīt noklausījušies laika ziņas par brīvdienās gaidāmo puteni, devās barot plašo dzīvnieku pulku, viņus spalgiem brēcieniem sveica varen pikts, samiegojies un gauži novājējis murkšķis.

Viņu, protams, var saprast, jo piecus mēnešus neēdot, pilnībā zaudētas sugai raksturīgās patīkami apaļīgās ķermeņa formas," ziņo no zoodārza.

Stepes murkšķi jeb baibaki savvaļā sastopami Dienvidkrievijas un Kazahijas stepē, kur ziemas ir visai skarbas un ziemas guļā nākas pavadīt pat pusi gada. Savulaik Latvijā baibaki tika atzīti par perspektīviem mājdzīvniekiem gaļas un ādas ieguvei, taču netika ņemts vērā tas, ka, kamēr baibaks guļ ziemas miegā, tas ne tikai neaug, bet pat zaudē trešdaļu svara.

Rīgas zoodārzs savu baibaku pirms 2 gadiem atveda no Alsungas, kur atrodas vienīgā šo dzīvnieku audzētava Latvijā. Diemžēl piktais grauzējs joprojām tā arī palicis bez vārda, un, lai labotu šo nepiedodamo kļūdu, Rīgas zoodārza profilā Draugiem.lv tiek izsludināts konkurss par piemērotāko murkšķa vārdu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!