Foto: Publicitātes foto

Zinātnieki pirmo reizi savvaļā nofilmējuši vienu no visgrūtāk sastopamajiem plēsoņām pasaulē – Āfrikas zelta kaķi (Profelis aurata), kurš izplatītajā video fragmentā redzams, uzbrūkot mazo kolobu bariņam.

Video uzņemts Kibales nacionālajā parkā Ugandā, un zoologi uzsver, ka līdz šim šo dzīvnieku nebija izdevies nofilmēt dienas gaismā.

"Par Āfrikas zelta kaķiem mēs zinām daudz vairāk, nekā pirms diviem gadiem, un tomēr vēl joprojām mēs praktiski neko nezinām par viņu uzvedību.

Primatologi Kibalē arī iepriekš novērojuši, ka pērtiķi saceļ trauksmi zelta kaķa uzbrukuma laikā, un šis video fragments apliecina, kāpēc viņi tā baidās," komentējis viens no Profelis aurata pētīšanas projekta līdzautoriem Deivids Milzs.

Āfrikas zelta kaķi savvaļā mitinās vienīgi Centrālajā un Rietumāfrikā. Viņu svars var sasniegt piecus līdz 16 kilogramus, kas līdzinās lūša svaram un izmēram.

Līdz šim savvaļā Āfrikas zelta kaķi pat nofotografēt bija izdevies ļoti reti - lielākoties biologiem tas bija izdevies vai nu no ļoti liela attāluma, vai arī pēc kaķa nāves (parasti viņus nogalina vietējie mednieki).

Šobrīd Profelis aurata iekļauts apdraudēto dzīvnieku sarakstā, un to skaits pēdējos gados krasi samazinājies. Galvenie iemesli ir šo dzīvnieku izšaušana (vietējie iedzīvotāji viņu gaļu izmanto pārtikā) un plaša mežu izciršana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!