Foto: Publicitātes foto

Salamandrai līdzīgais dzīvnieciņš aksolotls (Ambystoma mexicanum; saukts arī par "ūdens monstru" un "Meksikas staigājošo zivi", lai gan patiesībā ir abinieks) ir nonācis uz izmiršanas robežas.

Kā, atsaucoties uz Meksikas biologu vārdiem, vēsta ārvalstu mediji, apdraudējumu aksolotliem radījuši cilvēki, kuri nemitīgi piesārņo šo dzīvnieku apdzīvoto dabisko vidi.

Proti, savvaļā aksolotli dzīvo tikai divos ezeros, kas atrodas netālu no Meksikas galvaspilsētas Mehiko - tie ir Sočimilko un Čolko ezeri. Par citām aksolotlu apdzīvotām vietām speciālistiem nav zināms.

Kā izteicies Meksikas universitātes biologs Armando Tovars Garza, agrāk gigantiskajā Sočimilko ezerā mitinājies miljoniem šo "mini aligatoru", bet pēdējo trīs mēnešu laikā nav izdevies atrast nevienu eksemplāru.

Saskaņā ar Meksikas Zinātņu akadēmijas datiem 1998. gadā vienu kvadrātkilometru ezera apdzīvoja aptuveni 6000 aksolotlu, piecus gadus vēlāk šis rādītājs bija nokrities līdz 1000, bet 2008. gadā - līdz 100.

Acteku valodā aksolotls nozīmē ūdens briesmonis (arī - ūdens rotaļlieta). Paši acteki domāja, ka šis dzīvnieks iemieso nāves un iznīcības dievību. Taču mazo acu un lielās mutes dēļ rodas iespaids, ka aksolotls visu laiku smaida.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!