Unikāls loms izdevies jaunzēlandiešu zvejniekiem no zvejas tralera Rosa jūrā Antarktīdas ūdeņos – viņi noķēruši gigantisku kalmāru, kas svēris 500 kilogramus un bijis tik liels kā mikroautobuss.

Kā vēsta ārvalstu mediji, radība ar milzīgajiem, metru garajiem taustekļiem un acīm šķīvju lielumā izvilkta no divu kilometru dziļuma.

Šis dzīvnieks no ūdens patiesībā izvilkts jau 2013. gada decembrī, tomēr par milzīgo kalmāru, kuru cilvēkiem redzēt izdodas ārkārtīgi reti, tiek ziņots tikai tagad - visu šo laiku kalmārs bija sasaldēts, un tikai tagad zinātnieki to atkausējuši, lai varētu izpētīt.

Tiek ziņots, ka visas vēstures laikā šis ir tikai otrais fiziski nebojātais kalmārs, kas nokļuvis zinātnieku rokās (pirmo reizi tāds noķerts 2007. gadā).

"Šis ir ļoti liels un ļoti skaits zemūdens iemītnieks. Tas ir tik labi saglabājies, ka sniedz mums, biologiem, bezprecedenta iespēju viņu izpētīt sīkāk," komentējusi Keta Bolstada no Oklendas Tehnoloģijas universitātes.

Pēc viņas vārdiem, noķertais kalmārs ir mātīte. "Mēs ar lielu prieku konstatējām, ka tā ir mātīte, kuras ķermenī ir vairākas olas. Tas ir lielākais kalmārs, kādu man mūžā nācies redzēt," teikusi Bolstada.

Gigantiskais kalmārs (Mesonychoteuthis hamiltoni) ir viens no lielākajiem bezmugurkaulniekiem pasaulē. Lielākais reģistrētais kalmārs bijis 16 metrus garš, bet, pēc neoficiāliem datiem, esot arī 20 metrus gari kalmāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!