Jūras kotiki aizvien biežāk sākuši izvarot Marionas salā pie Antarktīdas dzīvojošos karaliskos pingvīnus, un šī starpsugu "mīlestība" izraisījusi nopietnu neizpratni zoologu vidū.

Šis neparastais fenomens aprakstīts starptautiskas zinātnieku grupas pētījumā, kas publicēts žurnālā Polar Biology.

Pirmo reizi kotika pārošanos ar pingvīnu zinātnieki novērojuši 2006. gadā, taču toreiz šis incidents uzskatīts vienīgi par nepieredzējuša, seksuāli neapmierināta tēviņa "kļūdu" (citi eksperti pat uzskatīja, ka rotaļa nejauši pārvērtusies seksuālā aktā).

Tomēr divu nākamo gadu laikā zināt nieki dažādās salas vietās novēroja vēl vismaz trīs līdzīgus incidentus, un līdz ar to nejaušības faktors bija jāizslēdz.

Visi šie gadījumu notikuši pēc līdzīgas shēmas: jūras kotiks dzinās pakaļ, noķēra un "apsedloja" nabaga pingvīnu. Pēc tam dzīvnieks vairākas reizes centās veikt kopulāciju (katrs dzimumakts ilga aptuveni piecas minūtes), laiku pa laikam atpūšoties.

Zinātnieki novērojuši, ka dažos izvarošanas gadījumos kotiki dzimumlocekli ievadīja putnu kloākā. Lielākoties pēc akta pingvīni palaisti brīvībā, bet viens no kotikiem savu upuri nogalinājis un apēdis.

Marionas salā notiekošais ir vienīgais zinātnieku reģistrētais dzimumakts starp dažādām dzīvnieku klasēm (zīdītājiem un putniem).

Turklāt tiek lēsts, ka šie incidenti tikai vairosies, jo kotikiem ir spējas ātri apgūt jaunus darbības veidus, un, vērojot agresiju pret pingvīniem, viņi arī paši sāk to praktizēt.

Kas attiecas uz šīs parādības iemesliem, eksperti tos saista ar faktu, ka jaunie, nepieredzējušie kotiki, kuriem pagaidām nav izdevies iekarot atbilstošu vietu savas sugas pārstāvju vidū, šādā veidā vienkārši noņem seksuālo spriedzi.

"Iespējams, ka ar putniem ir vieglāk praktizēt kopošanās iemaņas, bet pagaidām mēs vēl neesam atraduši galīgo atbildi," komentē viens no pētījuma autoriem Niko de Brīns.

Kotiks ir jebkurš ausroņu dzimtas (Otariidae) dzīvnieks, kas pieder kotiku apakšdzimtai (Arctocephalinae). Šajā apakšdzimtā apvienotas deviņas sugas, kas tiek iedalītas divās ģintīs: dienvidu kotiku (Arctocephalus) un ziemeļu kotiku (Callorhinus) ģintīs. Pārējos ausroņu dzimtas dzīvniekus sauc par jūras lauvām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!