Foto: AP/Scanpix
Imams Huseins – pravieša Muhameds mazdēls – kaujā pie Karbalas tika nogalināts 680. gadā, taču vēl joprojām šiītu musulmaņi ik gadu piemin šo notikumu, sevi graizot un šaustot līdz asinīm, tādējādi izrādot sēras par nelaiķi.

Lielākoties šie reliģiskie fanātiķi sevi graiza ar asiem nažiem un nodarbojas ar tā saukto flegelāciju - sava ķermeņa šaustīšanu ar asiem asmeņiem.

Imama Huseina ibn Alī mocību piemiņas diena (Ašūras diena) daudzās musulmaņu valstīs tiek atzīmēta 10. muharamā (pēc mums pierastā kalendāra - novembra sākumā), un tradicionāli tajā piedalās vairāki simti fanātiķu, kurus apbrīno tūkstošiem citu, kas nav tik drosmīgi.

Saskaņā ar islāma mācību šādā veidā ar asinīm tiek aizskaloti viņu pašu grēki, un vislielākais šo mūsdienu mocekļu skaits ir Irākā, Afganistānā, Libānā un Indijā.

Lai gan šajā valstīs tiek uzskatīts, ka par godu 1300 gadus senajam nelaiķim asinis ir jātecina arī pašiem mazākajiem bērniem, starptautiskās bērnu tiesību organizācijas asi kritizē šādu bērnu ķermeņu kropļošanu.

Taču vietējie garīdznieki šādas akcijas tikai atbalsta, uzsverot, ka jauni islāma kaujinieki ir jāaudzina jau no mazotnes.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!