Foto: RIA Novosti/Scanpix

Kopš pareizticīgo Ziemassvētkiem Kristus Glābēja katedrālē Maskavā ir apskatāma viena no svarīgākajām kristiešu relikvijām – austrumu gudro dāvanas (дары волхвов), un šis notikums, protams, izraisījis masu histēriju pilsētā.

Kā vēsta Krievijas mediji, ik dienu pie katedrāles pulcējas vismaz 20 tūkstoši cilvēku, kuri izveido kilometriem garas rindas. Viņi visi grib savām acīm skatīt šo brīnumu un to noskūpstīt.

Katedrāle ir atvērta līdz trijiem naktī, taču rindas neizsīkst, un cilvēki ir gatavi gaidīt rindā pat dienām ilgi.

Kārtību un drošību pie katedrāles nodrošina vairākas mediķu brigādes, 1600 policisti un armijas daļas, taču nopietni incidenti (ja neskaita daudzu cilvēku nogādāšanu slimnīcā) nav fiksēti.

Gudro dāvanas ir artefakti, kurus trīs austrumu gudrie pasniedza tikko dzimušajam Jēzum, - tie ir zelts, vīraks un mirres, kas tagad ievietoti vienā šķirstiņā. Šis šķirsts pēdējos 500 gadus glabājies Svētā Pāvila klosterī Atona kalnā Grieķijā, un pirmo reizi ir izvests no valsts.

Svētā kalna mūki izteikušies, ka ne reizi vien redzējuši, kā cilvēki, kas lūdzas pie relikvijas, tiek dziedināti no neauglības, apsēstības ar ļaunajiem gariem, vēža un citām smagām slimībām.

"Un, zvaigzni ieraudzījuši, tie priecājās ar varen lielu prieku. Un, namā iegājuši, tie ieraudzīja bērnu līdz ar Mariju, Viņa māti, un tie nometās ceļos un Viņu pielūdza. Tad tie atvēra savas mantas un dāvāja Viņam zeltu, vīraku un mirres." (Mateja evaņģēlijs 2:10-11).

Otrdien, 14. janvārī, gudro dāvanas tiek pārvestas uz Sanktpēterburgu, bet pēc tam tās varēs apbrīnot ticīgie Minskā un Kijevā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!