Foto: Vida Press
Absolūta vara mēdz izraisīt absolūtu paranoju. Lieli valdnieki visos laikos ir baidījušies no sliktām zīmēm un savas ēnas, nemaz nerunājot par savu pavalstnieku nodevību.

Napoleons mēdza izvairīties no svarīgām lietām trīspadsmitajā datumā, sevišķi piektdienā, savukārt Musolīni pat pārsēdās citā lidmašīnā, kad viņam šķita, ka kādam no pasažieriem varētu būt ļauna acs. Šo lielo militāro līderu mazās māņticības gan ir tikai tāda piesišana pie koka vai pārspļaušana pār plecu, salīdzinot ar pieciem jukušiem diktatoriem, kuri paranormālo pasauli uztvēra nopietnāk par reālo.

Roberts Mugabe

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Hiperinflācijas un citu likstu mocītās Zimbabves bijušais prezidents Mugabe savā vairāk nekā trīsdesmit gadus ilgajā valdīšanas laikā bijis iesaistīts vairākos buršanas skandālos. Pūšļošanā un lāstu likšanā ne vienu reizi vien apsūdzēti cienījamā varasvīra politiskie pretinieki.

Pierādījumi liecina, ka tie izmantojuši gan vistas, gan citus upurdzīvniekus, lai vairotu savu politisko ietekmi un pat piesauktu nācijas līdera nāvi. Deviņdesmit četrus gadus vecais prezidents paudis bažas par savu dzīvību un, kaut arī vienmēr kritizējis tautas dziedniecību un vudū maģiju kā "atpalikušu", pats slepeni izmantojis savas cilts labāko burvju pakalpojumus lāstu atvairīšanā.

Lielākajā pēdējo gadu skandālā, kas saistīts ar burvestībām, vainojama kāda burve, kas nākusi klajā ar paziņojumu, ka senču gari tai palīdzot iegūt tonnām dīzeļdegvielas no visparastākajiem akmeņiem. Lieki piebilst, ka šāds atklājums inflācijas un nabadzības piemeklētajai valstij dotu iespaidīgu ekonomisko izrāvienu, tāpēc prezidents Mugabe lūdzis parlamenta komisiju piešķirt burvei automašīnu, naudas prēmiju, kā arī notikumam par godu nokaut divus bifeļus.

Vēlāk gan atklājusies krāpšana: burve lēti iegādājusies zagtu degvielu no tālbraucējiem un sūknējusi to no cauruļvada, kas viltīgi noslēpts "senču garu svētītajos" akmeņos.

Fransuā Divaljē

Foto: Vida Press

Būdams asiņains diktators, kas vainojams daudzu desmitu tūkstošu sev nevēlamo pilsoņu nāvē un emigrācijā, Divaljē ierindas haitiešu vidū bija iemantojis kontrastējoši piemīlīgu iesauku – "Papa Doc" jeb "Daktertētuks".

Pabeidzis medicīnas studijas ASV, jaunais Fransuā, pirms kļuva par Haiti prezidentu, nodarbojās ar malārijas, tīfa un citu tropu slimību apkarošanu. Izglītība un medicīnas zināšanas gan netraucēja Daktertētukam ļoti nopietni pievērsties valsts populārākajai reliģijai – vudū.

Tā vietā, lai vienkārši pielūgtu daudzos vudū garus, prezidents pats kļuva par vienu no tiem – nāves un mirušo aizbildni Baronu Samedi. Divaljē pieņēma Barona Samedi tēlu, ģērbjoties melnā, valkājot melnas brilles, kustoties un žestikulējot pārspīlēti lēni, kā arī runājot spokainā, nazālā balsī.

Intervijās Daktertētuks lielījās, ka "neesot nogalināms, jo sen vairs neesot fiziska būtne", kā arī uzņēmās atbildību par Džona Kenedija nāvi – Lī Hārvija Osvalda roku ar burvestības palīdzību esot vadījis viņš, tādā veidā atriebjoties par Kenedija administrācijas aso kritiku un sankcijām. Tikmēr prezidenta pakļautībā esošā rīkļurāvēju armija "Tontons Macoutes" jeb "Bubuļi" iedvesa šausmas visur, kur parādījās, un iekasēja "ielas nodokli" no katra garāmgājēja.

Neskatoties uz spēcīgo un šķietami neuzvaramo maģiju, prezidents tomēr baidījās no nelabvēļu burvestībām. Uzskatīdams, ka kāds no politiskajiem pretiniekiem spēj pārvērsties melnā sunī, Divaljē izdeva pavēli savai paramilitārajai "bubuļu" armijai izšaut visus uz salas atrodamos melnos suņus.

Ādolfs Hitlers

Foto: AP/Scanpix

Nozīmīga nacionālsociālisma ideoloģijas daļa sakņojas ģermāņu un indoeiropiešu mitoloģijā, dažādās pseidozinātnēs, kā arī politiskos, sociālos un vēstures mītos, kam nav nekāda pamatojuma.

Nacisti sevi labprāt dēvēja par pretstatu "ebreju kontrolētās pasaules" materiālismam un racionālismam, tāpēc dedzināja Darvina, Einšteina un Freida darbus, to vietā izvēloties tādas aklā ticībā balstītas idejas kā āriešu rases pārākums un mītiskā izcelsme, zudušais Atlantīdas jeb Hiperborejas kontinents kā āriešu rases šūpulis, "Wunderwaffen" jeb brīnumieroči, kas pēkšņi palīdzēs uzvarēt acīmredzami zaudētu karu un tā tālāk.

Vēsturnieks Ēriks Kurlanders savā grāmatā "Hitlera briesmoņi" pat izvirza hipotēzi, ka atbilstoša ziemas apģērba trūkums armijā, kas vainojams pie milzīgajiem zaudējumiem Austrumu frontē, izskaidrojams ar Hitlera pārliecību par ģermāņu ziemeļniecisko izcelsmi – tātad pārcilvēcisko izturību pret aukstumu.

Pseidozinātnes, ezotērikas un mītu caurvītajā Trešajā reihā uzplauka astroloģijas un dažādu zīlēšanas pakalpojumu bizness. Virkne augsta ranga nacistu, tostarp pats fīrers, pirms svarīgu lēmumu pieņemšanas konsultējās ar mediju vai astrologu. Fakts, ka Hitlers apmeklē astrologu, bija labi zināms sabiedrotajiem, kuri izmantoja Hitlera horoskopu, mēģinot stratēģiski prognozēt viņa nākamos soļus.

Ne Vins

Foto: Vida Press

Sešdesmit otrā gada apvērsumā par diktatoru kļuvušais ģenerālis Ne Vins pazīstams kā "Bambusa priekškara" jeb Birmas izolacionisma politikas autors. Viņa īstenotā politika resursiem bagāto valsti (Mūsdienu Mjanma) iedzina atpalicībā un nabadzībā.

Jaunās valdības sociālisma kurss apvienoja marksistisko ateismu, budismā un folklorā iesakņojušos ticību pārdabiskajam, ksenofobiju, militārismu un nacionālismu.

Ģenerālis bija perfekts šizofrēniskā ideoloģiju maisījuma iemiesojums. Ārkārtīgi nopietnā attieksme pret astroloģiju, numeroloģiju un jadaju – birmiešu tautas burvestību skolu – lika Vinam klausīties zīlnieku un pūšļotāju, nevis politisko padomdevēju teiktajā.

Ģenerāļa ikdiena bija dažādu rituālu piesātināta, tostarp tādu, kuros talkā ņēma dzīvnieku iekšas. Viņš šāva uz savu spoguļattēlu nolūkā novērst atentātus, kā arī nodevās peldēm delfīna asiņu vannā, lai tādējādi saglabātu jaunību un skaistumu, izpildot Elizabetes Batorijas recepti savdabīgā Dienvidaustrumāzijas gaumē.

Kāds zīlnieks brīdinājis Ne uzmanīties no klaiņojošiem suņiem, sevišķi tādiem, kuru aste sagriezusies gredzenā, tādēļ visur, kur devās diktatora svīta, pusstundu iepriekš tika sūtīta īpaša suņu izšaušanas brigāde.

Birmas ekonomikai lielu postu nodarīja ģenerāļa aizrautība ar numeroloģiju, sevišķi ar ciparu deviņi. Uzskatot, ka derīgi ir tikai tie skaitļi, kurus iespējams izdalīt ar deviņi, zīlnieku apvārdotais diktators pavēlēja izņemt no apgrozības 50 un 100 kiatu banknotes un lika tās aizstāt ar 45 un 90 kiatu banknotēm. Rezultātā liela daļa valsts iedzīvotāju pazaudēja savus vecajās banknotēs glabātos iekrājumus, kas valsti kopumā iegrūda vēl dziļākā nabadzībā.

Fransisko Nguema

Foto: Publicitātes foto

Pirmais Ekvatoriālās Gvinejas prezidents Fransisko Masiass Nguema piedzima trūcīgos apstākļos ciema pūšļotāja ģimenē. Deviņu gadu vecumā Fransisko kļuva par bāreni spāņu koloniālās administrācijas izraisīta incidenta dēļ un bija spiests izdzīvot paša spēkiem kopā ar desmit brāļiem un māsām.

Nguema izglītības trūkuma dēļ cieta no mazvērtības kompleksa, taču, neskatoties uz to, lielām grūtībām nokārtojis civildienesta eksāmenu, nolēma meklēt laimi politikā, kur viņam uzspīdēja veiksme.

Nguema ar spāņu koloniālās valdības palīdzību kļuva par Mongomo pilsētas mēru, jo spāņi neaptēstajā šamaņa dēlā saskatīja viegli manipulējamu marioneti. Šis lēmums gan spāņiem vēlāk skaudri atspēlējās.

Kad Nguema kļuva par prezidentu, viņš izsludināja sev neierobežotas pilnvaras, uzsāka iebiedēšanas kampaņu pret septiņdesmit tūkstošus lielo spāņu diasporu, uzsāka genocīdu pret atsevišķām cilšu grupām, lika nogalināt visus iedzīvotājus, kuri nēsāja brilles, aizliedza lietot vārdu "intelektuāls", aizliedza Rietumu medicīnu par labu afrikāņu tautas medicīnai, slēdza slimnīcas, bibliotēkas un privātskolas, vajāja visus ar jebkādu augstāko izglītību, nežēlīgi iznīcināja visus kritiķus un pretiniekus, lika sazāģēt laivas un aizliedza zveju, lai novērstu pilsoņu bēgšanu no valsts, izvērsa vājprātīgu savas personības kultu, nomainot nacionālo moto uz "Nav cita dieva kā Masiass Nguema". Aplēses liecina, ka viņa valdīšanas laikā gāja bojā vai devās trimdā trešdaļa valsts iedzīvotāju.

Kādu dienu Nguema nogalinājis valsts kases galvu, nozadzis visu valsts naudu un paslēpis to zaru būdā, kur puse naudas vienkārši satrūdējusi, kamēr iedzīvotāji miruši badā. Jukušais tirāns katru dienu esot patērējis milzīgu daudzumu psihodēlisko narkotiku un stimulantu.

Halucinogēnu iespaidā prezidents stundām ilgi runājis ar saviem nogalinātajiem pretiniekiem, iztēlodamies tos savā priekšā. Kādu dienu taupības nolūkos Nguema pavēlējis elektrostacijas darbiniekiem pārstāt izmantot mazutu, apgalvojot, ka mašīnas turpinās darboties ar maģijas palīdzību. Elektrostacija tomēr pārstājusi darboties, un pilsēta ietinusies tumsā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!