Foto: Publicitātes foto
Līdz pasaules galam, kas seno skandināvu mitoloģijā nodēvēts par Ragnaroku, ir atlikusi tikai viena diena, un šī apokaliptiskā dienā ir gandrīz pienākusi.

Skandināvu mitoloģijas pētnieki ir noskaidrojuši, ka Ragnaroks, kad dievi sāks cīniņu cits ar citu, debesis iekrāsos inde un būs trīs stindzinoši aukstas ziemas, varētu sākties jau 2014. gada 22. februārī.

Saskaņā ar XIII gadu simtenī sarakstītajām rūnām tieši šajā dienā skandināvu dieva Tora tēvu Odinu saplosīšot milzu vilks Fenrirs un dievi cīnīsies, metot cits citam ar burvju āmuriem.

Skandināvu mitoloģijā teikts, ka par Ragnaroku, kas nozīmē dievu dusmas, pūšot ragā, brīdinās dievs Heimdalrs. Raga skaņas sauks uz kaujaslauku dieva Odina dēlus, tai skaitā pērkona dievu Toru.

Senie dāņi, zviedri un norvēģi ticēja, ka vispirms nāks auksta ziema, tad zudīs jebkāda morāle un sāksies cīņas visā pasaulē. Tad vilki apēdīs Sauli, Mēnesi un visbeidzot arī dievu tēvu Odinu. Pēc Odina nāves pasaule nogrims jūrā, bet vēlāk atdzims jaunā utopijā.

"Pēdējos trīs gados bijis paredzēts pasaules gals gan pēc maiju kalendāra, gan pēc dažādu gaišreģu un fantazētāju prognozēm. Bet raga skaņas, iespējams, ir līdz šim labākais rādītājs, ka vikingu pasaules gala versija notiks šī gada 22. Februārī," stāsta Norvikas vikingu centra vadītāja Daniela Daglana.

Leģenda vēsta, ka pirmās zīmes būs saskatāmas cilvēkos - brālis cīnīsies ar brāli un visas robežas sabruks. Vikingu eksperti norāda, ka robežas jau grūst caur sociālajiem tīkliem.

"Doma, ka "eksistējošās robežas sagrūs", var tikt attiecināta uz interneta laikmetu, kurā jūs, pateicoties sociālo mediju izaugsmei, varat vienlaicīgi komunicēt ar miljoniem cilvēku visā pasaulē," uzskata Daglana.

Otra leģendas daļa paredz, ka no okeāna dzelmes parādīsies milzu čūska. Šajā sakarā tiek piesaukts lielais siļķu ķēniņš, kas nesen tika atrasts Kalifornijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!